rog

Relatie roggenstel loopt stuk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het liefdesleven van een vis gaat niet altijd over rozen. Zo keert een Nederlandse luipaardpijlstaartrog terug uit Engeland na een stukgelopen relatie.

De vis Uarnak uit Burgers' Zoo Arnhem was via een contactadvertentie gekoppeld aan een vis uit Windsor, Engeland. Biologen hoopte dat de twee zouden paren, zodat de bijzondere vis zich voort zou planten. Maar na twee jaar keert het mannetje single terug. Er bleek niet genoeg liefde te zijn tussen het vissenstel.

Contactadvertentie

Bioloog Max Janse van Burger’s Zoo stelde een contactadvertentie op waarin Uarnak zoekt naar het geschikte vrouwtje. Hierin vertelt hij dat de rog een echte huisman is, van zwemmen houdt, snel heimwee heeft en graag babyrogjes wilt. Hij stuurde de contactadvertentie naar vierhonderd aquaria over de hele wereld. Maar een geschikte partner vinden was een hele klus. Uiteindelijk was er in heel Europa maar één geschikte kandidaat.

rog

Look-a-like

Nu blijkt dat er geen vonk is overgeslagen, lijkt de kans op babyvissen verkeken. Het is ook nog nooit ergens gelukt om de luipaardpijlstaartrog wél te kweken. Dit komt omdat er weinig over de diersoort bekend is en er drie soorten zijn die heel erg op elkaar lijken. De geschikte paringspartner van Uarnak moest dan ook exact op hem lijken.

Uitsterving

Het is jammer dat het kweken zo moeilijk is, want door overbevissing op zee is het lastig voor de bijzondere vis om te overleven. Daarom wil bioloog Max Janse dat de luipaardpijlstaartrog een beschermde diersoort wordt.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 7 redenen om toch dol te zijn op dierentuinen

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden