Rellen bij EK: laatste waarschuwing voor Rusland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Het Europees Kampioenschap voetbal is in Frankrijk met veel geweld losgebarsten. Niet alleen op het veld, maar ook in de speelsteden wordt er flink getrapt en geschopt. Vooral Russische hooligans laten zich helemaal gaan. Daarom heeft Rusland vandaag een laatste waarschuwing gekregen.

Het is een puinhoop in het centrum van Marseille. Zaterdag, op de tweede dag van het EK, speelden Engeland en Rusland daar tegen elkaar. De voetbalfans die waren meegereisd hadden elkaar voor die tijd al uitgedaagd voor een duel. Waarin de Franse politie zou moeten optreden als scheidsrechter.

Vuurwerk en rake klappen
Nog voor het weekend barstten in Marseille rellen los tussen Engelse en Russische fans. In de binnenstad werden rake klappen uitgedeeld en vlogen flesjes bier door de lucht. Tientallen relschoppers raakten gewond. Na de wedstrijd zaterdagavond, die in een gelijkspel eindigde, laaiden de gevechten opnieuw op. Dit keer in het stadion zelf: Russische fans drongen de vakken binnen waar Engelse supporters zaten. De paniek was compleet toen er ook vuurwerk werd afgestoken.

Het zijn niet de enige rellen. Ook in de stad Nice ging het mis: daar ging zondag een groep Noord-Ieren op de vuist met inwoners van de stad. Organisator UEFA is bang dat er in nog meer speelsteden rellen uitbreken.


Laatste waarschuwing
'Onacceptabel', vindt de UEFA de rellen. Ze hebben de Russische voetbalbond daarom een laatste waarschuwing gegeven. Zij hebben de grootste schade aangericht. Bovendien zou een deel van de relschoppers getrainde hooligans zijn. Als zij binnenkort wéér op de vuist gaan, knikkert de UEFA het Russische team uit het EK. 

Ook gastland Frankrijk onderneemt actie. Tientallen relschoppers zijn al opgepakt, nog eens 150 hooligans zijn het land al uitgezet.

Terreur 
De Fransen waren al voorbereid op een onrustig EK. Dat kwam voornamelijk door de terreurdreiging die daar nog altijd geldt. Gisteren nog werden een politieagent en zijn vrouw vermoord door een IS-aanhanger. Maar supportersrellen, daar hadden ze minder rekening mee gehouden. De afgelopen EK's verliepen redelijk rustig. Waarom er juist nu rellen uitbreken is lastig te verklaren. Dat het zo snel mogelijk moet stoppen, daar is iedereen het over eens.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren