ANP - Ridouan T.

Ridouan T. aangekomen in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De meest gezochte crimineel van Nederland, die deze week in Dubai werd aangehouden, is terug: Ridouan T. Onder begeleiding van de Nederlandse politie kwam hij donderdag aan op Schiphol.

Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Dubai heeft, werd gedacht dat het weken zou kunnen duren voordat T. naar Nederland zou worden gebracht. Toch werd de crimineel in de nacht van woensdag op donderdag het land uitgezet. Op verzoek van de autoriteiten in Dubai heeft de Nederlandse politie hem opgehaald. Donderdagochtend kwam hij aan op Schiphol, waarna hij naar een gevangenis is gebracht, waarschijnlijk gaat het om de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Eind februari staat de eerstvolgende zitting tegen T, gepland, daar kan hij nu bij aanwezig zijn.

De aanhouding

Dag en nacht werkten zo’n honderd agenten aan de zaak. Van klassiek speurwerk en het horen van getuigen tot financieel onderzoek: in oktober kwamen ze de 41-jarige T. op het spoor in Dubai. In samenwerking met de autoriteiten van dat land, werd de crimineel maandag aangehouden in een woning. Volgens de politie in Dubai had T. een vals identiteitsbewijs en deed hij zich dus voor als iemand anders. De crimineel is hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt verdacht van betrokkenheid - als opdrachtgever - bij verschillende moorden.

Landelijke Eenheid 1576674843

Na de aanhouding van T. zijn er door de politie verschillende huiszoekingen gedaan in Amsterdam, Huis ter Heide, Utrecht en Vianen. Zes personen (onder wie waarschijnlijk ook de zus van T.) zijn aangehouden voor onder andere witwassen, wapenbezit en het bezit van verdovende middelen.

ANP
Agenten vallen een woning binnen in Vianen, de plek waar T. lange tijd heeft gewoond.

De reacties

Veel mensen zijn opgelucht dat T. eindelijk is gepakt. ‘De arrestatie is voor Nederland van groot belang’, liet korpschef Erik Akerboom weten. ‘Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat.’ Ook justitieminister Grapperhaus vindt het fantastisch nieuws: ‘Ik dacht: hebbes.’ Misdaadjournalist John van den Heuvel wordt al twee jaar streng beveiligd vanwege bedreigingen, vermoedelijk van T. zelf. In RTL Boulevard zei hij: ‘Ik dacht even dat ik in de maling werd genomen, maar daarna kwam de ontlading.’

Anderen lazen ook: Ridouan T.: het profiel van een meedogenloze topcrimineel of: Wel of geen volledige achternaam bij verdachten?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren