Buitenspiegel

Rijden we straks in auto's zonder zijspiegels?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Als je al rijlessen hebt gehad, zul je het riedeltje 'binnenspiegel, buitenspiegels, dooie hoek' vast wel kennen. Eén van die drie overslaan voor je afslaat en je bent gezakt voor je rij-examen. Goed nieuws: over tien jaar is dit waarschijnlijk niet meer. Dan kun je gerust de buitenspiegels overlaan, want die zitten dan niet meer op de auto.

Huh, maar hoe zie je dan of er iemand schuin achter je rijdt? Daar hebben de autobouwers iets op bedacht: camera's. Je riedeltje wordt dus niet veel korter helaas. Voor je afslaat zul je toch nog eerst 'binnenspiegel, buitencamera's, dooie hoek' moeten afwerken.

2020

Sinds juni 2016 mogen de buitenspiegelloze auto's al geproduceerd en verkocht worden in de EU. Je hebt er in Nederland alleen nog weinig aan, op de openbare weg zijn ze hier nog niet toegestaan. Maar niet voor lang meer. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft nu bekend gemaakt dat auto's met zijcamera's in plaats van spiegels vanaf 2020 waarschijnlijk ook de weg op mogen.

Vrachtwagens

Het zijn alleen nog wel erg kostbare systemen, dus waarschijnlijk zitten ze voorlopig nog niet op de goedkope gezinsauto's. Op vrachtwagens en duurdere auto's zal wel geïnvesteerd gaan worden. Vrachtwagens hebben namelijk erg grote zijspiegels die zorgen voor veel brandstofverlies. Bovendien zullen de camera's veel veiliger zijn waardoor dode-hoek-ongelukken veel minder zullen voorkomen.

Eerste showmodellen

Merken als Audi, Lexus en Mitsubishi zijn er al helemaal klaar voor. Hun eerste spiegelloze auto's hebben ze al gepresenteerd.

George On The Morning Bull 1542814796

Business Insider 1542815177

Lifeboat Foundation 1542814961

 

Anderen lazen ook: Wat ik leerde van zakken voor mijn rijexamen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren