Jacco - Foto: Fred Ernst

'Rijmtips? Je moet het gewoon proberen!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Van de Boekenweek heb je vast gehoord. Maar wist je dat er ook een Poëzieweek bestaat en dat we daar as we speak middenin zitten? Jacco (13) draait zijn hand niet om voor het maken van een gedicht.

Het allerleukste aan dichten is volgens Jacco de vrijheid dat je alles kunt opschrijven wat je wilt. ‘Ik bedenk eerst een heleboel zinnen en dan maak ik van al die losse stukjes een verhaal. Soms ben ik daar heel snel mee klaar, andere keren ben ik er dagen mee bezig en blijf ik net zo lang schaven totdat ik tevreden ben.’ Bij dichten denk je misschien automatisch aan rijmen, maar dat hoeft volgens hem niet.

Kwestie van smaak

Aan welke eisen een goed gedicht moet voldoen, is volgens Jacco echt een kwestie van smaak. ‘Ik vind gekke zinnen en vergelijkingen altijd leuk. Zo gaat één van mijn gedichten over een oude man met hartproblemen die van thee houdt. Daar kun je dan zinnen mee maken, zoals: Waar harten worden gerestaureerd met honing. Die honing slaat dan op de thee', legt hij uit.

Gewoon proberen

'Of ik rijmtips heb? Je moet het gewoon proberen! Zoek een onderwerp waar je veel van weet of waar je een mening over hebt. Dat scheelt al een heleboel. Neem bijvoorbeeld het weer, daar kun je van alles mee. Bijvoorbeeld een sneeuwpop die tot leven komt. Het is verder handig om een gedicht voor te lezen. Dus iets opschrijven, hardop voorlezen en bepalen of het mooi klinkt. Als een zin niet lekker loopt, kun je zinnen langer of juist korter maken.'

Gedicht van Jacco

Mooie praatjes

Samen met alle kletskousen
aan tafel praten
met een kopje thee
waar alle verhalen in rondkoken

Waar je nog steeds op rondzeilt
als vroeger
en de octopussen ronddansen
in het wit van de suiker

Waar harten gerestaureerd worden
met honing
afgebeten nagelschilfers in het bruin drijven
en dat allemaal in één mens

Meer weten over de Poëzieweek? Dat kan hier. Heb je de smaak te pakken en wil je meedoen aan Doe Maar Dicht Maar, een wedstrijd voor jongeren? Opgeven kan hier. Wist je dat Jacco vorig jaar de finale haalde?

Waarom Jacco ooit begonnen is met dichten? Dat lees je in de krant (verschijningsdatum 1 februari 2019).

Anderen lazen ook: 7 tips voor het schrijven van een gedicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren