Unsplash

Rivieren Alaska nog nooit zo vroeg ontdooid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Al jaren waren de belangrijkste rivieren in Alaska in april nog hartstikke bevroren. Maar dit jaar zijn ze héél snel ontdooid: voor het eerst in 102 jaar begonnen de rivieren zondag al met stromen.

Volgens onderzoekers ontdooiden de rivieren dit jaar eerder door de zachte wintermaanden. Andere jaren konden inwoners van Alaska soms nog tot mei met hun sneeuwscooters over het ijs op de rivieren rijden. ‘Het is weer een indicatie van de opwarming van Alaska’, schrijft klimaatonderzoeker Brian Brettschneider.

Weddenschap

In Alaska wordt elk jaar vol spanning uitgekeken naar het dooien. Sinds 1917 is er namelijk een grote weddenschap genaamd de Nenana Ice Classic. Mensen zetten hierbij geld in op de datum dat ze denken dat de rivieren ontdooid zullen zijn. Met een speciaal meetinstrument wordt gekeken wanneer het ijs precies doorbreekt. Op Twitter schrijven veel deelnemers dat ze het erg spannend vinden. 

Fairbanks News-Miner 1555325148

Gevaarlijk

Ondanks de weddenschap zijn de inwoners van Alaska niet blij met het ontdooien van de rivieren. Er gebeuren vaker ongelukken doordat mensen door het ijs zakken. Ook kunnen inwoners minder lang met hun sneeuwscooters over de rivieren heen, waardoor ze ander vervoer moeten zoeken.

Anderen lazen ook: Op cruise langs smeltende ijskappen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren