snacken minder

Roken en snacken moet minder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Om Nederland gezonder te maken, hebben verschillende partijen een plan gemaakt. Roken wordt duurder, er morgen geen kortingsacties meer komen op alcohol én in snacks moet een stuk minder suiker zitten. 

De partijen, zoals zorgorganisaties, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen, willen dat er in 2040 niet meer gerookt wordt. Ook willen ze dat er minder mensen doodgaan door obesitas en dat mensen weten dat alcohol gevaarlijk kan zijn. Daarvoor hebben ze nu afspraken gemaakt, samen met de overheid. 

Rookvrij

Eén van van de plannen is om rookruimtes in bedrijven, hotels en restaurants, scholen en sportverenigingen te laten verdwijnen. Ook willen de partijen ervoor zorgen dat het kopen van sigaretten minder aantrekkelijk wordt. Zo wordt een pakje sigaretten 10 euro in 2023 en kan je ze minder goed vinden in de winkel. 

Gezonder eten

Maar ook eetgedrag moet beter, vinden de partijen die het gezondheidsplan maakten. Er moeten volgens hen bijvoorbeeld meer watertappunten komen en er moeten minder calorieeen zitten in frisdrank en snacks. Ook willen ze dat de regering campagne gaat voeren waardoor mensen meer leren over gezond eten. 

Geen alcoholreclame

Daarnaast moet het mensen moeilijker gemaakt worden om alcohol te drinken. Zo is een van de afspraken dat winkels beter moeten controleren of iemand wel oud genoeg is om drank te mogen kopen. Ook mag er geen korting meer komen op alcohol. Tot slot vinden de partijen dat er campagnes moeten komen die mensen leren dat alcohol gevaarlijk kan zijn. 

Anderen lazen ook: Veel honden en katten te dik door luxe snacks.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren