Rouwen om je robothond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een huisdier dat dood gaat is verdrietig. Maar tranen laten om een robothond? In Japan was deze week een emotionele afscheidsceremonie voor kapotte robothondjes.

Hier in Nederland zijn ze nooit echt populair geworden, maar in Japan waren de Aibo-robothondjes een jaar of tien geleden super-populair. In een paar jaar tijd werden er ongeveer 150.000 van verkocht.

Schattig stemmetje 

De robotjes kunnen rondlopen, blaffen, praten met een schattig computerstemmetje, en zelfs trucjes doen. Ze kostten ongeveer 1800 euro. In veel Japanse gezinnen zijn de Aibo’s een geliefde huisgenoot geworden. Maar de fabrikant stopte met het maken van de Aibo’s en reserve-onderdelen zijn bijna niet meer te krijgen. En dus gaan veel robothondjes definitief kapot, tot groot verdriet van hun eigenaren.

Deze week was een ceremonie in Japan om afscheid te nemen van 114 kapotte robotdieren. Een priester wapperde met wierook, er werden gebeden uitgesproken en iedereen kon afscheid nemen. Elk robotje droeg een kaartje waarop te lezen was van welke familie hij geweest was.

Orgaandonoren

De robothondjes worden niet begraven, maar ze worden na het afscheid uit elkaar geschroefd. Hun onderdelen kunnen dan weer gebruikt worden voor het oplappen van andere robothonden. Eigenlijk zijn ze dus een soort orgaandonoren.

Anderen lazen ook: Actie tegen killerrobots.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren