Jongen alleen

Ruim 1 op de 10 jongeren krijgt jeugdzorg

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het aantal Nederlandse jongeren dat jeugdzorg kreeg is flink toegenomen. Van 366.000 in 2015, naar ruim 405.000 in 2017. Dat betekent dat ruim 1 op de 10 jongeren jeugdzorg kreeg.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de berekeningen maakte, zit de groei vooral bij buurt-en wijkteams van de gemeente. Deze teams met hulpverleners geven per wijk of buurt steun en advies aan jongeren en gezinnen met problemen. 

Jeugdwet

Sinds drie jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Jeugdwet. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook pleegzorg, verblijf in jeugdinstellingen, hulp aan jongeren met een beperking en de aanpak van kindermishandeling. 

Verschillen

Ongeveer 11 procent van alle Nederlandse jongeren kreeg in 2017 jeugdzorg. De percentages verschillen nogal per gemeente. Het aantal was het hoogst in Leeuwarden met 18 procent. In Schiermonnikoog, Edam-Volendam en Staphorst werd, met minder dan 6 procent van de jongeren, de minste jeugdzorg verleend.

Dat de cijfers zo uit elkaar liggen heeft volgens het CBS te maken met de aanpak per gemeente, die is erg verschillend. Ook is de situatie van jongeren per regio anders.

Anderen lazen ook: Verplicht in therapie? Ook dan moet je lang wachten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren