Zomer

Rustig op vakantie? 6x waar je juist niet naartoe moet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Voetje voor voetje langs alle hotspots en geen foto's kunnen maken zonder andere toeristen erop. Vakantie is natuurlijk leuk, maar wat nou als het ergens barst van de andere vakantiegangers?

Veel toeristen op eenzelfde bestemming, ofwel massatoerisme. Druk, drukker, drukst. En als je daar niet zo goed tegen kunt, is het verstandig om deze plekken te vermijden: 

  • Barcelona: zo'n 32 miljoen toeristen per jaar. Dat zijn er twintig keer zoveel als het aantal inwoners van de Spaanse stad. Die inwoners klagen al jaren over de troepen vakantiegangers. De stad heeft nu een stop gezet op de bouw van hotels en op vergunningen voor Airbnb’s.

Barcelona

  • Venetië: ruim 20 miljoen bezoekers per jaar. De 55.000 inwoners van de Italiaanse stad zien de toeristen liever gaan dan komen. In mei nam de stad maatregelen. Er komen geen slaapplekken meer bij en bij sommige bruggen staan draaihekjes die dicht kunnen om groepen weg te leiden.

Venetie

  • De Thaise Phi Phi-eilanden: ongeveer 1,4 miljoen badgasten per jaar. Er gelden nu strenge regels voor toeristen. Koraalvandalen en troepmakers kunnen namelijk een boete verwachten. Het piepkleine Koh Tachai is zelfs helemaal tot no-go-area verklaard.

Phi-Phi Tailand

  • Amsterdam: rond de 6,7 miljoen (buitenlandse) toeristen. De gemeente gaat actie ondernemen. Zo komen er strengere Airbnb-regels, wordt er minder pretvervoer (Segways, bierfietsen, koetsen) toegestaan en verdwijnen op- en afstapplaatsen van rondvaartboten uit het centrum.

​​​

Amsterdam

  • Dubrovnik (Kroatie): zo'n 800.000 bezoekers per jaar. In de winter is het er stil, maar 's zomers niet. Er hangen camera’s die de mensenstroom registreren en live uitzenden op een website. Zodra de gemeente ziet dat het uit de hand loopt, gooien ze tijdelijk de toegangspoorten dicht.

​​

Dubrovnik

  • Giethoorn (Overijssel): ongeveer 350.000 gasten per jaar. Het pittoreske stadje met 2600 inwoners kan het aantal (vooral Chinese) bezoekers haast niet aan. Er is nu zelfs een omgevingsregisseur aangesteld om de balans tussen leefbaarheid en toerisme in de gaten te houden.​

Giethoorn

Anderen lazen ook: Waarom gaan we allemaal naar...?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren