Sanne en twee vrienden
Eigen kijk op de wereld

Sanne (18): ‘Ik bedacht slimme trucjes'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Sluit je ogen eens en probeer de weg in de keuken te vinden of veilig op school te komen. Knap lastig! Voor de meer dan 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland is dit aan de orde van de dag.

Op vrijdag 13 oktober is het de Dag van de Witte Stok. Dan wordt er aandacht gevraagd voor deze handicap. Wij spreken vier jongeren die blind of slechtziend zijn. Vandaag: Sanne (18) uit Waddinxveen. ‘Alsof je door een boterhamzakje kijkt.’ Zoveel ziet Sanne (midden op de foto). Toen ze drie maanden oud was, liep ze door een epileptische aanval en een hartstilstand een hersenbeschadiging op. Daardoor heeft ze een verstandelijke beperking en ziet ze nog maar 10%. Met lenzen in verbetert dat naar 15%. Toch heeft Sanne een heel gewone baan: ze werkt in het restaurant van de HEMA.

Plattegrond

‘Ik doe daar heel veel: klanten bedienen, broodjes maken en afwassen. Eigenlijk alles, behalve kassa draaien. Als ik iets naar een tafel moet brengen, vertellen mijn collega’s precies waar ik moet zijn. Ik heb een plattegrond in mijn hoofd en dan loop ik er zo naartoe.’ En ook andere taken doet ze zo. ‘Ik heb slimme trucjes bedacht. We hebben bijvoorbeeld drie verschillende sauzen. Ik stop daarom een vork in de bak met Surinaamse saus, zodat ik die herken en niet per ongeluk de mayonaise op het bord schep.’

Beetje hulp

Sanne wordt niet alleen door collega’s geholpen, ze hebben ook veel aan haar. ‘Laatst rook ik een brandlucht. Toen lagen de kaasbroodjes te lang in de oven, maar dat had niemand door. Een collega zei: “Wij zijn jouw ogen en jij bent onze neus.” Dat vond ik wel heel leuk om te horen’.

Boos

Sanne krijgt ook veel leuke reacties van klanten. ‘Sommigen zien niet eens iets aan me, dat vind ik heel fijn.’ Ze is vaak positief en enthousiast maar slechtziend zijn is niet altijd makkelijk. ‘Op straat gebruik ik mijn stok om de weg te vinden. Laatst riep iemand: “Kijk uit!” Daar werd ik heel boos van. Ik heb het ook wel moeilijk gehad met mijn handicap maar daar heb ik hulp voor gekregen. Ik vind het nu vooral heel knap van mezelf wat ik allemaal doe. Ik doe eigenlijk alles wat anderen ook doen. Alleen heb ik soms een beetje hulp nodig.’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Blind of slechtziend naar een festival? of Filmpje: Blind tekenen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren