Saoedische prins: zwart gewaad mag uit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Goed nieuws voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Kroonprins Mohammed bin Salman maakte bekend dat vrouwen in zijn land in het openbaar geen zwart, lichaamsbedekkend gewaad meer hoeven te dragen. 

Kleding die ‘fatsoenlijk en respectvol’ is, is wat hem betreft genoeg. Hij maakte dat bekend in een interview met de Amerikaanse televisiezender CBS.

'Wat mij betreft hoeven vrouwen niet per se een zwarte abaya of een zwarte hoofddoek om. Dat mogen ze helemaal zelf kiezen', vertelde hij. Dat de prins dat zegt, is voor Saoedi-Arabie een soort revolutie. Een abaya is een gewaad dat op het hoofd na het volledige lichaam bedekt. In Saoedi-Arabië is dat nu de enige kleding die vrouwen in  het openbaar kunnen dragen. Laten ze de abaya thuis, dan geeft dat gedoe met de strenge zedenpolitie.

Autorijden

Kroonprins Mohammed heeft sinds zijn aantreden vorig jaar zomer al meer versoepelingen voor vrouwen aangekondigd. Zo mogen vrouwen sinds kort weer autorijden. Er zijn weer popconcerten, en eind vorig jaar mochten vrouwen voor het eerst sinds lange tijd weer naar een sportwedstrijd in een stadion. Mohammed heeft als troonopvolger van de 82-jarige koning Salman veel in te brengen, maar oppermachtig is hij niet.

De kroonprins

Niet dwingen

Niet alleen het koningshuis van Saoedi-Arabie is heel machtig, ook geestelijken hebben veel invloed. Mohammed heeft in elk geval één van de belangrijke geestelijken van het land, Sheikh Abdullah al-Mutlaq van de Raad van Hoge Geestelijken, op zijn hand. Die wees er in februari al op dat ‘vrome vrouwen’ in de meeste andere islamitische landen geen zwarte abaya’s dragen. 'We moeten mensen niet dwingen', oordeelde hij in een Saoedisch televisieprogramma. 

Anderen lazen ook: Bob Marley-parodie voor Saoedische vrouwen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren