Foto: ANP

Saoedische vrouwen krijgen eigen paspoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een eigen paspoort: voor ons Europeanen is dat heel normaal. Maar vrouwen in Saoedi-Arabië mochten dit nog niet. Een nieuwe wet brengt daar binnenkort verandering in.

De wet bepaalt dat Saoedische vrouwen voortaan naar het buitenland mogen reizen zonder toestemming van hun man. Ze krijgen vanaf 21 jaar recht op een paspoort. En dat is bijzonder: tot nu toe hadden alleen mannen dit recht. Vrouwen moesten tot voor kort bijna alles aan hun man vragen. Alleen reizen of naar het buitenland gaan was uit den boze. 

Familierechten

Ook krijgen de Saoedische vrouwen in de toekomst het recht om hun kind aan te geven na de geboorte, huwelijken en scheidingen te registeren, officiële familiedocumenten te ontvangen en voogd te zijn van minderjarigen. Sinds kort mogen de vrouwen ook hun rijbewijs halen en naar de bioscoop en het voetbalstadion gaan. Saoedie-Arabië was het enigste land ter wereld waar vrouwen nog geen auto mochten rijden. 

Imago

De afgelopen jaren krijgen de Saoedische vrouwen langzaam meer rechten. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International probeert het land met de nieuwe wetten het imago op te poetsen. Dat is nu nog zeer vrouwonvriendelijk: steeds meer jonge Saoedische vrouwen proberen te vluchten door de strenge regels.

De nieuwe regels gaan over negentig dagen in. 

Anderen lazen ook: Vrouwen eindelijk achter het stuur in Saoedi-Arabië. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren