Schat aan mooie maanmissie-foto's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Wereldberoemd zijn ze, de Amerikaanse Apollo-reizen. Het is al meer dan veertig jaar geleden dat astronauten voorzichtig de eerste stappen op de maan zetten. Maar nu kun je het zelf allemaal nabeleven. Er zijn duizenden nog nooit eerder vertoonde maanmissie-foto's online gezet.

Meer dan 11.000 prachtige foto's staan er in het Apollo-archief op fotosite Flickr. Ze zijn eigenhandig gemaakt door de astronauten die op missie naar de maan gingen. Ruimtevaartorganisatie NASA gaf hen een fototoestel mee. De foto's zijn allemaal afgedrukt (we spreken over het pre-digitale tijdperk natuurlijk) en altijd bewaard gebleven. Nu heeft NASA ze ingescand en in een archief op internet gezet. Ze geven een kijkje in het leven van de astronauten op de maan. Je ziet ze rondrijden in karretjes. Wetenschappelijke testen doen. Metingen verrichten. Instructies lezen. En ze doen ook fijn veel huiselijks. Tandenpoetsen. Of een dutje. Of je snor eraf scheren.

De Apollo-missies
Vastbesloten waren de Amerikanen ruim veertig jaar geleden. Wij zullen de eersten zijn die veilig een mens op de maan gaan neerzetten, namen ze zich voor. Ze stopten miljarden dollars in het zogeheten Apollo-programma. Lanceerrakketten en maanlanders werden ontwikkeld. Astronauten werden getraind. En in 1969 was het zover: Neil Armstrong hopte uit de Apollo 11 en danste, vanwege het gebrek aan zwaartekracht, als eerste mens ter wereld over het maanoppervlak. Een historisch moment. In de drie jaar daarna volgden nog zeven andere geslaagde maanmissies. Maar na Apollo 17 (in 1972) kwam het Apollo-project in de koelkast te staan. Het geld was opperdepop. Daarna heeft niemand meer een poging gewaagd de maan te bereiken. Gelukkig hebben we de foto's nog, kunnen we nu zeggen. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren