Laboratorium

Scheikundedocent in Japan maakte drugs met studenten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een Japanse professor wordt ervan beschuldigd dat hij zijn studenten tijdens scheikunde leerde hoe je xtc maakt. De vergelijking met Walter White, de scheikundeleraar uit de serie Breaking Bad, die in zijn laboratorium stiekem drugs maakt, is snel gemaakt.

Volgens de Britse krant The Guardian bleef het niet alleen bij uitleggen. Onder leiding van de professor slaagden elf leerlingen erin om de 'partydrug' ook echt te maken.

Meer kennis

De 61-jarige docent kan een celstraf tot tien jaar krijgen. De man zou hebben gezegd dat hij de kennis van zijn leerlingen verder wilde uitbreiden. Naast xtc, leerde hij zijn leerlingen ook om met 5F-QUPIC aan de slag te gaan. Dat is een verzamelnaam voor een groep chemische middelen die bestaande drugs proberen na te bootsen. Ze zijn vooral gevaarlijk omdat de risico's ervan niet onderzocht zijn.

Vergunning

De lessen werden al in 2013 gegeven, maar de ophef ontstond pas onlangs na een anonieme tip. In Japan mogen onderzoekers met een vergunning drugs maken als ze het voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken. De scheikundedocent had zo'n vergunning, alleen die was verlopen. De universiteit heeft excuses aangeboden aan de studenten en hun ouders. 

In 2017 liep een Amerikaanse scheikundeleraar ook tegen de lamp nadat bij een verkeerscontrole bleek dat hij chemische stofjes bij zich had om crystal meth te maken, de drugs die ook Walter White uit Breaking Bad fabriceert.

Anderen lazen ook: Breaking Bad in real life: scheikundedocent maakt drugs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren