Schiphol

Schiphol doet experiment met gezichtsherkenning

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Schiphol gaat iets nieuws uitproberen: medewerkers van de luchthaven gaan onderzoeken of reizigers sneller hun vliegtuig kunnen instappen als ze hun gezicht laten scannen na het inchecken.

Het gaat om een proef voor passagiers die vliegen met luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific. Ben je ouder dan 16 jaar? Dan kun je na het inchecken op Schiphol zeggen dat je mee wil werken aan het experiment.

Sneller

Daarna wordt dan bij een speciale balie een gezichtsscan gemaakt. Ook het paspoort en de instapkaart worden gescand. Voor het instappen van het vliegtuig laten de passagiers hun gezicht nog een keer scannen. Als het apparaat hun gezicht herkent, mogen ze aan boord zonder hun reispapieren te laten zien. Schiphol hoopt dat gezichtsherkenning het instappen sneller en makkelijker maakt. In 2017 deed Schiphol samen met KLM ook een test met biometrisch boarden. Biometrische kenmerken zijn unieke lichaamskenmerken zoals vingerafdrukken, de iris van je oog en je gezicht. Het is een betrouwbare manier om mensen te identificeren.

Buitenland

In de Verenigde Staten is al een luchthaven waar alle passagiers instappen via gezichtsherkenning: Maynard H. Jackson International Terminal in Atlanta. Vanaf komende zomer kun je ook op het Londense vliegveld Heathrow boarden na een gezichtsscan. 

Privacy

Nu.nl vroeg Schiphol wat er gebeurt met al die scans. Kunnen reizigers er bijvoorbeeld op vertrouwen dat deze privacy gevoelige informatie veilig wordt bewaard? Een woordvoerder van de luchthaven kon alle vragen daarover nog niet beantwoorden, maar zei dat gegevens 24 uur na de scan worden gewist. 

Hoe gezichtsherkenning op het vliegveld werkt zie in deze video

Je gezicht als boardingpass

Anderen lazen ook: Schiphol voor een nacht omgetoverd tot hotel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren