Middelbare school

Scholen experimenteren met nieuwe roosters

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Schooldagen met acht lessen van 50 minuten? Veel scholen doen daar niet meer aan. Zij experimenteren met lesroosters waarin leerlingen voor een deel zelf hun lessen invullen.

Het AD schrijft dat vandaag naar aanleiding van een enquete van de VO-raad, een organisatie voor voortgezet onderwijs. Eén op de vijf scholen werkt volgens de uitkomsten van het onderzoek niet meer met de traditionele roosters.

Keuze

In het project van de VO-raad experimenteren scholen met verschillende lesroosters: bijvoorbeeld lessen van 60 minuten, keuze-uren waarin scholieren zelf mogen kiezen naar welke docent ze gaan, huiswerkuren, blokuren van 80 minuten en weken met vier lesdagen en één dag praktijk.

Soepeler

Omdat het ministerie van Onderwijs sinds 2015 soepeler is over het aantal verplichte lesuren per leerling, kunnen scholen nu onderzoeken hoe ze het onderwijs anders kunnen invullen. 

Ruimte

Het project Leerling 2020 van de VO-raad ondersteunt scholen bij deze zoektocht. In het project gaat het erom dat het onderwijs beter aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Het idee is dat hun motivatie omhoog gaat als ze de meer ruimte krijgen om zelf te bepalen waar, hoe en wat ze het liefste leren.

Anderen lazen ook: Ik mis de middelbare school.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten