Dossier Nepal

Scholen weer open in Nepal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Goed nieuws voor veel kinderen en jongeren die in het rampgebied in Nepal wonen. Ze kunnen weer naar school. Voor het eerst sinds de verwoestende aardbeving van ruim een maand geleden.

Zondag (in Nepal is zaterdag de enige vrije dag) ging een deel van de scholen weer open. De schoolbus reed op sommige plekken ook weer. De scholieren waren blij. ‘Het is heel fijn om al je vrienden weer te zien’, zei een jongen tegen een tv-zender. ‘We hebben veel verhalen uit te wisselen’, vertelde een meisje. ‘Thuis zaten we maar alleen en er was niets te doen.’

Volgens VN-kinderfonds Unicef heeft ruim een miljoen minderjarigen de afgelopen maand thuisgezeten. In de getroffen gebieden zijn bijna alle scholen verwoest. Of zo zwaar beschadigd dat het niet veilig is om er les in te geven. En veel van de scholen die nog wel intact zijn, worden gebruikt om mensen op te vangen die dakloos zijn geworden. Met tenten en bamboe zijn nu tijdelijke noodlokalen gebouwd.

De leerlingen hoeven nog niet meteen keihard te gaan leren. Veel van hen zijn familieleden en hun huis kwijtgeraakt door de ramp. De Nepalese overheid heeft tegen de leraren gezegd dat ze de eerste dagen vooral veel met de scholieren moeten praten over wat ze hebben meegemaakt. Dan krijgen ze de kans om de gebeurtenissen te verwerken.

Bij de hevige aardbeving van 25 april kwamen bijna 8700 mensen om het leven. Tienduizenden raakten gewond. En 24.000 klaslokalen werden vernield.

Wil je al het nieuws over de aardbeving in Nepal nog eens teruglezen? In ons Dossier Nepal vind je alle artikelen op een rijtje.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren