Dode hoek   Bron: YouTube

Scholier (14) wint 20.000 euro voor uitvinding

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Veel verkeersongelukken hebben te maken met de dode hoek: het stukje dat je als bestuurder nét niet kan zien wanneer je opzij kijkt. Alaina Gassler, een scholiere uit de Verenigde Staten, bedacht hier een oplossing voor. 

De uitvinding is bedacht voor auto's met een bepaalde raamstijl. De zijkanten van de ramen zijn namelijk zo dik dat je een stukje van de weg naast je niet ziet. Met haar oplossing won Alaine - omgerekend - meer dan 20.000 euro in een wetenschapswedstrijd voor leerlingen van de middelbare school.

Webcam en projector

Alleen hoe werkt die uitvinding dan? Nou, er zit een webcam aan de buitenkant van de auto. Die is precies gericht op het stuk dat je vanaf de bestuurdersstoel niet kunt zien. Aan de binnenkant van de auto zit een projector die het beeld van de webcam projecteert op de binnenkant van de auto. Hierdoor krijgt de bestuurder alsnog een compleet beeld van wat er naast hem te zien is. De jury van de wetenschapswedstrijd zegt dat er best een kans is dat Alaina's idee in toekomstige auto's wordt gebouwd.

Bekijk de video

In het filmpje hieronder zie je hoe de uitvinding voor de dode hoek eruit ziet:

ScienceFairBlindSpotMovie2019

Anderen lazen ook: Eerste beelden van test met vliegende auto.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren