Halfdan_IJsland

Scholier (15) ontdekt fout in boek over quantummechanica

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Natuurkunde moeilijk? Niet voor Halfdan (15) uit IJsland. Hij ontdekte een foutje in zijn lesboek over een ingewikkelde natuurkundige theorie.

Omdat Halfdan meer wilde weten over quantumcomputers, verdiepte hij zich in quantummechanica. Dat is een natuurkundige theorie over materie en massa. In een van de boeken die hij bestudeerde, ontdekte Halfdan een fout: de schrijvers hadden twee natuurkundige modellen door elkaar gehaald.

Fout

De schrijvers hadden het over het Rutherford-Bohr-model. Maar Halfdan realiseerde zich dat ze het Heisenberg-Schrödinger-atoommodel bedoelden. 'Ik wist niet zeker of ik het goed had, dus vroeg ik het aan mijn leraar. We ontdekten dat het in het Zweedse origineel ook fout stond', dat meldt NOS.

Gelijk

Met zijn leraar stuurde Halfdan een correctie naar de IJslandse onderwijsraad. Twee natuurkundigen gaven hem daarna gelijk. Dat nieuws deelde Halfdan, in het IJslands, op zijn Facebook. Helaas is dat voor veel mensen waarschijnlijk net zo moeilijk te begrijpen als het boek over quantummechanica...

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Kloppen mijn oude schoolboeken nog wel?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten