Teylers Museum

Scholieren in de voetsporen van Einsteins held

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Albert Einstein was al groot fan, maar nu kunnen ook scholieren natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz leren kennen. Waar? Nou, in zijn eigen oude laboratorium in Haarlem.

Na jaren van onderzoek en renovatie gaat het laboratorium van de beroemde Nederlandse natuurkundige vanaf 17 mei open voor publiek. De tentoonstelling Lorentz Lab is onderdeel van het Teylers Museum en wordt officieel geopend door niemand minder dan koning Willem-Alexander.

Wie was Lorentz?

Hendrik Antoon Lorentz leefde van 1853 tot 1928 in Haarlem. Hij was natuurkundige en had van 1909 tot zijn dood een eigen laboratorium, waar hij bijvoorbeeld onderzoek deed naar eleltromagnetische straling. De Nobelprijswinnaar had een superbekende fan. 'Ik bewonder deze man als geen ander, je zou kunnen zeggen dat ik van hem houd', zei Albert Einstein ooit over Lorentz.

De Nederlander legde met zijn werk de basis voor de relativiteitstheorie van Einstein. Onderstaande foto van de twee werd in 1921 gemaakt (links Einstein, rechts Lorentz).

Einstein en Lorentz

Na Einstein is het nu de beurt aan scholieren om in de huid van de beroemde natuurkundige te kruipen.

Tentoonstelling

Tijdens de opening van de tentoonstelling zal een groepje leerlingen met replica's van oude instrumenten aan de slag gaan. Een voorproefje voor wat komen gaat, want vanaf het nieuwe schooljaar stelt het museum het lab open voor bovenbouwers van het middelbaar onderwijs.

Teylers Museum Lorentz

Op de foto hierboven zie je hoe het laboritorium van Lorentz er vroeger uitzag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren