Stelling

'Schoolreizen schrappen uit angst voor terreur is onzin'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Op werkweek naar Frankrijk of op schoolkamp naar België: het is vaak het hoogtepunt van je middelbareschooltijd. Maar door de aanslagen in Parijs en Brussel worden veel buitenlandse schooltrips aangepast, of zelfs geschrapt. Is dat nodig?

De terroristische acties in Parijs van november 2015 en de explosies in Brussel van afgelopen maart zitten nog vers in het geheugen. Niet alleen vakantiegangers twijfelen of ze nog wel naar deze 'gevaarlijke hoofdsteden' moeten, ook scholen staan voor een dilemma. Moeten zij hun leerlingen wel op reis sturen als er terroristische dreiging is?

Niet met de metro
Vlak na de aanslagen werden er al enkele schoolreisjes geschrapt. Inmiddels nemen veel scholen extra maatregelen, blijkt uit een rondgang van de NOS onder honderd scholen. De groepen moeten bijvoorbeeld toeristische attracties (zoals de Eiffeltoren) mijden, reizen niet meer met de metro of logeren buiten het stadscentrum. 

De Efteling in plaats van Parijs
Op sommige scholen is er zelfs voor gekozen om niet naar een hoofdstad te gaan, maar naar een kleinere stad. Dat deed het Pius X-college uit Bladel bijvoorbeeld: leerlingen reisden niet af naar Berlijn, maar naar Dresden. Een stad als Istanbul, waar regelmatig aanslagen plaatsvinden, wordt helemaal gemeden.

Soms wordt er alsnog voor gekozen om de hele trip te annuleren. Zo gingen de leerlingen van het Jan van Brabant College in Helmond dit jaar niet naar Parijs, maar naar de Efteling. Ook leuk.

Piepkleine kans
Veel scholen geven aan bezorgde ouders over de vloer te krijgen: zij zien hun kind liever niet naar zo'n grote stad afreizen die een potentieel doelwit is. Aan de NOS laat Peter Hulsen, directeur van de ouderorganisatie Ouders en Onderwijs, weten dat hij aanraadt om alle schoolreisjes gewoon door te laten gaan. 'Ik begrijp de zorgen die een school heeft, maar rationeel gezien kun je nog prima naar steden als Parijs en Brussel.' 

Of een bestemming veilig is om heen te gaan, dat controleert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Parijs, Brussel of andere steden zijn gewoon 'veilig', is het advies. De kans dat er preciés een aanslag plaatsvindt als je op schoolreisje bent, is echt heel klein. Terrorisme-onderzoeker Daan Weggemans zei daar begin dit jaar over: 'De kans dat van alle zeven miljard aardbewoners net jíj een aanslag meemaakt, is nog steeds ontzettend piepklein.’

Wat vind jij: is het verstandig dat scholen hun buitenlandse reizen aanpassen, of vind je dat te ver gaan? Geef je mening en stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten