Unsplash

Schotse studenten krijgen na 150 jaar diploma

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een bijzondere diploma-uitreiking in Schotland. 150 jaar nadat de eerste vrouwelijke studenten aan de Universiteit van Edinburgh werden weggepest, kregen ze alsnog hun welverdiende diploma.

De vrouwen, beter bekend als de Edingburgh Seven, begonnen in 1869 als eerste vrouwen in het Verenigd Koninkrijk aan een universitaire opleiding. Maar dat was geen pretje: ze werden door medestudenten uitgescholden, gepest en zelfs bekogeld met modder. Ook weigerden leraren de vrouwen les te geven. Door alle pesterijen behaalden de vrouwen nooit hun diploma op de universiteit. 

Protest

De zeven voerden landelijk actie om de pesterijen aan te kaarten. Zelfs de beroemde bioloog Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, steunde de vrouwen. In 1977 werd uiteindelijk een nieuwe wet aangenomen die moest voorkomen dat vrouwen ooit nog zo behandeld zouden worden. Afgelopen zaterdag namen huidige vrouwelijke studenten de diploma's van de zeven in ontvangst. 

Nederland

In Nederland was het in die tijd al normaler voor vrouwen om te studeren. Twee eeuwen eerder, in 1636, begon de Nederlandse Anna Maria van Schurman aan de Universiteit Utrecht. Er wordt gedacht dat Van Schurman de eerste vrouw in heel Europa was die een universitaire studie mocht volgen.

Anderen lazen ook: De 7 meest gênante momenten van een diploma-uitreiking. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren