Scoren met nepnieuws

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sytse
Wilman

Is het moeilijk om met een zelfverzonnen onzinverhaal in het nieuws te komen? Dat vroegen de Utrechtse scholieren Ama (17) en Timo (18) zich af. Voor hun profielwerkstuk namen ze de proef op de som.

'De journalistiek leek ons wel een interessant onderwerp voor ons profielwerkstuk’, legt Timo uit. ‘We hebben een persbericht gestuurd naar alle nieuwsredacties die we konden verzinnen. Daarin stond dat studenten werkten aan een systeem om brandende auto’s automatisch te blussen. We hebben zo maar wat geroepen, er stond maar wat vaags in over twee warmtesensoren. Daarna werd ik door allerlei journalisten opgebeld.’

Ama: ‘Ik dacht dat media het nieuws wel zouden checken. Maar sommige journalisten hebben het klakkeloos overgenomen. Dat vind ik best wel schokkend. En voor ons onderzoek natuurlijk wel leuk.’ Deze week kregen Ama en Timo een prijs voor het beste profielwerkstuk van hun school. In dit filmpje leggen ze het hele verhaal uit:

Mediamanipulatie PWS

In de 7Days van komende vrijdag lees je een uitgebreid interview met Timo en Ama. Geen abonnement? Bekijk hier waar je de krant in de winkel kunt kopen, of download 'm via de app van MagZine.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren