Witte Huis, Washington D.C.

Shut wat? 3 vragen over de Amerikaanse Shutdown

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Al voor de derde keer tijdens het presidentschap van Donald Trump zit de Amerikaanse overheid op ‘slot’. Grote toeristische attracties zijn dicht en ambtenaren kunnen niet naar hun werk. Maar wat is een shutdown eigenlijk? We beantwoorden drie vragen over deze kwestie.

1. Wat is een shutdown?

Bij een shutdown zit de Amerikaanse overheid tijdelijk ‘dicht’. Dat betekent dat sommige overheidsinstanties hun deuren sluiten omdat de overheid geen geld mag uitgeven. Zo houden nationale parken en grote toeristische attracties hun deuren gesloten tijdens een shutdown. Veel mensen kunnen hierdoor niet naar hun werk en krijgen totdat de overheid weer ‘open’ gaat niet betaald. Alleen de belangrijkste overheidsdiensten zoals het leger, grensbewakers en postbezorgers mogen doorwerken. Een shutdown kan soms weken of zelfs maanden duren.

2. Waarom gebeurt dit nu?

Een shutdown vindt plaats als het Amerikaanse Congres het niet eens is, en dus niet instemt, met de begroting van het Witte Huis. Momenteel weigert de Democratische partij om akkoord te gaan met de plannen van Trump. De Democraten, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, zijn het voornamelijk niet eens met het budget dat Trump wil vrijmaken van het bouwen van de grensmuur tussen Amerika en Mexico. De president roept al sinds zijn verkiezingschampagne dat hij de muur wil bouwen en heeft in de huidige begroting 5 miljard dollar hiervoor vrijgemaakt.

3. Hoe nu verder?

Vrijdag zullen de Democratische partij en de Republikeinse partij van Trump opnieuw om tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. Zolang er geen akkoord wordt bereikt zal de Amerikaanse overheid nog wel een tijdje dicht blijven.

Anderen lazen ook: Spaanse look-alike van Trump gaat viral.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren