Het Capitool Washington

Shutdown in Amerika voorbij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Amerika kunnen alle ambtenaren weer aan het werk. De shutdown van de overheid is na drie dagen weer voorbij. President Donald Trump zette daar maandag een handtekening voor.

Amerikaanse overheidskantoren, maar ook pretparken en musea, gingen vrijdagavond dicht omdat de twee grootste politieke partijen het niet met elkaar eens werden. De Republikeinen en de Democraten hadden ruzie over de verdeling van geld en de toekomst van de Dreamers. Dat zijn zo’n 800.000 jongeren die als kind met hun ouders illegaal naar Amerika kwamen. Ze zijn opgegroeid in Amerika en kennen het land waar ze geboren zijn vaak helemaal niet.

Oplossing

De Democraten willen dat de Dreamers mogen blijven. De Republikeinse regering van president Trump wil dat ze uitgezet worden. De Democraten besloten daarom geen ‘ja’ te zeggen tegen een financieel plan van de Republikeinen en eisten eerst een oplossing voor de Dreamers. Deze ruzie zorgde voor de sluiting van veel overheidsgebouwen.

Opgeven

Gisteren gaven de Democraten hun eis op. Ze sloten met de Republikeinen een nieuwe deal over een tijdelijke begroting, op voorwaarde dat er wel een debat komt over de toekomst van de Dreamers. Veel Democraten mopperen. Ze vinden dat hun partij te snel heeft toegegeven.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Witte Huis tijdelijk telefonisch onbereikbaar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren