sire campagne doeslief

SIRE: ‘Doe eens wat aardiger tegen elkaar’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Geen bedankt zeggen in de winkel, voordringen in de bus of je muziek te hard aan zetten: het is allemaal onaardig gedrag en het neemt ook nog eens toe in Nederland. Daarom is de stichting SIRE de campagne #doeslief gestart, om mensen wat bewuster te maken van hun asociale gewoontes.

Het kan vast wel eens gebeuren dat je per ongeluk voordringt in de trein, of dat je de caissière negeert - maar wat als je dit elke dag gaat doen? De stichting SIRE merkt dat steeds meer Nederlanders onaardig tegen elkaar aan het doen zijn. Met hun nieuwe campagne #doeslief willen ze daar verandering in brengen.

Niet expres

Uit cijfers van SIRE blijkt dat veel mensen het niet eens expres doen. Zo zegt 76% van de Nederlanders dat ze zichzelf heel aardig vinden, maar tegelijkertijd zegt 49% van de Nederlanders dat ze vinden dat de samenleving steeds gemener wordt. Ze hebben het niet mis, vinden onderzoekers: het blijkt dat 72% van de weginspecteurs regelmatig een middelvinger krijgt van andere mensen. Niet alleen weginspecteurs hebben het zwaar: jaarlijks wordt 8% van de medewerkers in het OV bespuugd. Mensen zijn het vaakst onaardig tegen elkaar in het verkeer, het openbaar vervoer en op social media.

Vaak durven mensen elkaar niet aan te spreken als de ander asociaal gedrag vertoont, ze zijn bang dat er anders agressief wordt gereageerd.

Campagne

SIRE vraagt vaker aandacht voor maatschappelijke onderwerpen, zoals pesten op internet of voedselverspilling. Deze keer wil de stichting mensen op internet meer aanspreken, daarom gaan ze op donderdag 7 maart een hele dag lang reageren op mensen die onaardig tegen elkaar zijn op social media, met de hashtag #doeslief.

Aankomende paar weken ga je de campagne overal zien: op televisie, in de bioscoop of op de radio. Zo is het de bedoeling dat mensen wat vaker gaan nadenken over hun gedrag naar andere mensen en hopelijk wat aardiger tegen elkaar gaan doen.

Anderen lazen ook: Stop kwetsende reacties op social media.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren