spreekrecht, jeugd

Slachtoffer Rik (16) deed een beroep op zijn spreekrecht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Rik werd twee jaar misbruikt door vrienden van zijn ouders. Om zijn verhaal kwijt te kunnen, deed hij voor de rechtszaak een beroep op zijn spreekrecht. Wat houdt dat precies in?

Spreekrecht betekent dat je als slachtoffer van zware misdrijven in de rechtszaal je verhaal mag doen. Dat mogen slachtoffers en nabestaanden sinds juli 2016 onbeperkt. Daarvóór kwamen ze ook aan het woord tijdens een zitting, maar dan mochten ze alleen praten over de gevolgen van het strafbare feit. Nu mogen ze ook spreken over de bewijzen, het strafbare feit, de schuld van de verdachte en hoe hoog de straf moet worden. Kinderen en jongeren onder de achttien jaar mogen ook hun verhaal doen.

'Laffe daders'

Best spannend, want de verdachte zit ook in de zaal. Rik richtte zich zelfs direct tot de mannen die hem misbruikten. Hij vertelt erover in het tv-programma RTL Late Night. 'Voor mij zijn jullie geen verdachten, maar daders, ontzettend laffe daders', zo sprak hij. Zijn vader deed ook een beroep op zijn spreekrecht, want als familielid wilde hij ook graag zijn verhaal doen.

Aandacht

Door het spreekrecht uit te breiden draait een rechtszaak niet alleen maar om de dader, maar krijgen slachtoffers en hun familie ook aandacht. Overigens geldt: niets moet, alles mag. Als een slachtoffer het te spannend vindt, dan mag zijn verhaal ook door iemand anders voorgelezen worden.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Langstlopende rechtszaak ooit: dit is wat je moet weten of Nederland weer gezakt op lijst Kinderrechten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren