Hopelijk gaat deze technologie helpen

Slimme verkeerslichten gaan hulpdiensten steunen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

In Noord-Brabant wordt er iets nieuws uitgeprobeerd: ‘slimme’ verkeerslichten die speciaal voor de brandweer, ambulance of politie op groen springen als zij aan komen rijden met zwaailichten. Dit gaan ze proberen om te kijken of er minder ongelukken komen.

Het gaat namelijk regelmatig mis met hulpdiensten die door rood rijden: in 2016 en 2017 waren er in totaal 148 ongevallen. Die ongelukken zorgden soms voor gewonden of zelfs doden. Daarnaast lopen de hulpdiensten ook nog eens vertraging op.

Tientallen ongelukken voorkomen

Die ongelukken gebeuren meestal omdat hulpdiensten bij een noodgeval vaak door rood moeten rijden, wat andere weggebruikers soms niet op tijd zien of horen. Maar als de verkeerslichten zich nu aanpassen op hulpdiensten, wordt het automatisch rood voor andere weggebruikers. Deze methode moet tientallen ongelukken per jaar voorkomen.

Groen voor zwaailichten

Deze technologie maakt het veiliger voor iedereen en zorgt ook voor minder overlast voor andere weggebruikers, omdat die nu minder lang hoeven te wachten. Als er bijvoorbeeld een brandweerauto op een verkeerslicht afrijdt, worden er signalen gestuurd naar de verkeersregelaar. De verkeersregelaar berekent hoe hard het voertuig rijdt en stuurt vervolgens bericht naar de auto of deze wel of niet voorrang krijgt bij het verkeerslicht. Als dat wel het geval is, wordt het voor iedereen rood behalve voor de brandweerauto.

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren