vrijwilligers politie cybercrime

Slimme vrijwilligers helpen de politie bij cybercrime

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

De politie heeft zijn handen vol aan de strijd tegen criminaliteit op internet. Om nog meer criminelen te pakken te krijgen, krijgt de politie nu hulp van vrijwilligers die hier een speciaal talent voor hebben.

De veertien slimmerds die gaan helpen, gaan zich vooral bezig houden met het onderzoek naar het ‘dark web’. Dat is het deel van internet dat voor de meeste mensen niet te zien is. De vrijwilligers hebben de politie al eens eerder geholpen. De meeste van hen weten veel van computers en internet, dus dat komt goed van pas bij het opsporen van de cybercrminelen. 

Anoniem 

Wat gebeurt er dan precies op dat ‘dark web’? Op dit verborgen internetgedeelte wordt onder andere in drugs en wapens gehandeld. Doordat de browser je locatie verbergt en je kan betalen met speciaal online geld, blijven de criminelen anoniem. Het is hierdoor lastig voor de politie om ze te pakken te krijgen. De politie zegt dat 57 procent van de internetadressen op het dark web bezig is met illegale activiteiten.  

Graag helpen 

Volgens de politie willen veel mensen politievrijwilliger zijn. Ze willen graag helpen, bij bijvoorbeeld zoekacties naar mensen of oude moordzaken die nooit zijn opgelost. En dus ook bij cybercriminaliteit. In de groep met cybercrime-vrijwilligers zit een aantal mensen met computerkennis, maar er helpen ook een kankeronderzoeker en een gepensioneerde natuurkundige mee.  

Anderen lazen ook: Zijn we in cyberoorlog met de Russen, en wat is het?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren