Sneeuwstorm in glas water

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

'Oeps, sorry,' verontschuldigen Amerikaanse weermannen zich vanmiddag. Heel de oostkust had zich voor op het ergste voorbereid toen ze vanmorgen de gordijnen opendeden. Maar in plaats van de 'Snowzilla' die meteorologen hadden voorspeld, lag er in New York net genoeg sneeuw om een sneeuwpop mee te bouwen. 

Hoe zat dat nou met die storm?
'Dit wordt waarschijnlijk één van de grootste sneeuwstormen in de geschiedenis,' waarschuwde burgemeester Bill de Blasio zondag nog. Ver van tevoren hadden meteorologen de grote sneeuwstorm Juno op de Amerikaanse oostkust zien afkomen. Het kon wel eens een hele flinke worden, voorspelden ze. Zo'n tachtig centimeter sneeuw werd er verwacht. 
Dus werd in zes Amerikaanse staten een rampenplan in gang gezet. Meer dan 7000 vluchten werden geannuleerd en de 58 miljoen mensen in het gebied werden opgeroepen naar huis te gaan en zich daar voorlopig op te sluiten. Wie na elf uur 's avonds nog met de auto de weg op ging, zou sneeuwschuivers in de weg rijden en riskeerde zo een boete van meer dan 250 euro.

Twitter stroomde vol met persiflages op de bezorgde weermannen.


En? Hoe is het nu?
Inmiddels hebben de meteorologen hun excuses aangeboden: er is uiteindelijk maar vijftien centimeter sneeuw gevallen in de staat New York. De stormmaatregelen zijn grotendeels opgeheven. De metro gaat binnen een uur weer rijden en auto's mogen de weg weer op. In meer oostelijke delen van Amerika zijn de noodmaatregelen nog wel van kracht. De verwachting is dat de storm daar nog wat heviger toe zal slaan. 

Journalist Stijn Hustinx was in New York. Foto Twitter/@Stinos


Maar alle ophef was dus nogal overdreven?
Zoals de storm in de media werd aangekondigd, leek het alsof die allesverwoestend zou zijn. In New York lijkt dat alles mee te vallen. In andere delen van Amerika, zoals Plymouth, is wel zo'n dertig centimeter gevallen, en daar sneeuwt het nog steeds. Maar tot dusver heeft Juno nog geen enkele elektriciteitskabel gebroken. Ook zijn er, op één roekeloze sleetjerijder na, geen slachtoffers gevallen.

Waarom was Amerika in opperste staat van paraatheid?
De Amerikaanse oostkust heeft een stormachtig verleden. In 2012 werd het gebied nog ernstig getroffen door de orkaan Sandy. Inwoners zaten toen dagenlang zonder stroom in de kou. New York veranderde in een soort spookstad. Er vielen meer dan 150 doden. Dat zat waarschijnlijk nog vers in het geheugen van de Amerikanen. 
Sandy richtte in 2012 behoorlijk wat schade aan in New York.

De gevolgen van die storm zijn op veel plekken in New York nog steeds te zien.


Zo zag Sandy eruit vanuit de lucht.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren