Voetbal

Sportkantines verkopen alcohol aan 17-jarigen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een biertje bestellen, ook als je nog geen achttien bent? In de meeste voetbalkantines is dat geen punt. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In vergelijking met andere plaatsen waar alcohol wordt verkocht, zoals supermarkten en cafés, letten sportkantines minder op de leeftijdsgrens van achttien jaar.

Mystery-kids

Voor het onderzoek gingen mystery-kids van 17 jaar op pad. Ze bestelden bier of wijn aan de bar van een sportclub. Bij driekwart van de onderzochte tennisclubs kregen de mystery-kids zonder problemen alcohol mee. Bij hockeyclubs ging het zelfs nog makkelijker: iets meer dan 81 procent bestelde zonder problemen een drankje met alcohol. In voetbalkantines lag het percentage op ruim 82 procent.

Reclame

Staatsecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bezorgd. Hij vindt dat beheerders van sportkantines en sportbonden veel beter hun best moeten doen om ervoor te zorgen dat minderjarige jongeren geen alcohol kunnen kopen. De KNVB liet RTL Nieuws weten dat ze hieraan mee wil werken. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris ook dat jongeren in supermarkten, bioscopen, via social media en televisie te veel reclame voor alcohol zien. Ook over deze 'alcoholmarketing' wil hij strengere afspraken maken. 

Supermarkt

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat supermarkten en slijterijen de leeftijdsgrens wel redelijk in de gaten houden. In ongeveer een derde van de onderzochte winkels kregen 17-jarigen alcohol mee. In driekwart van de cafés lukte dat ook. Het slechtst scoorden de thuisbezorgdiensten met 2 procent.

RTL Nieuws maakte een video over de effecten van alcohol op het brein van jongeren. Bekijk 'm hier.

Dit doet alcohol met het brein van een puber - RTL NIEUWS

Anderen lazen ook: Geef 18+'ers een boete voor doorgeven alcohol.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren