Turrialba vulkaan  Foto AFP
In beeld

Spectaculaire spuugvulkaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Turrialba is behoorlijk aan het rommelen. Deze actieve vulkaan in Costa Rica spuugt om de haverklap gloeiende stenen en hopen as de lucht in. Tot wel vier kilometer hoogte. Dat levert indrukwekkende foto's en filmbeelden op.

De Turrialba is de afgelopen dagen al meerdere keren uitgebarsten. En die uitbarstingen van de 3340 meter hoge vulkaan veroorzaken veel overlast.

Turrialba vulkaan  Foto AFP
Het vliegveld is gesloten en meer dan honderd vluchten van en naar Costa Rica zijn geannuleerd. Daardoor zitten duizenden mensen vast in de hoofdstad San José.

Turrialba vulkaan  Foto AFP
Het Costa Ricaanse vulkanologische instituut roept de bevolking via Facebook op om mondmaskers te dragen om het inademen van as te voorkomen. Mensen met allergieën en astma kunnen beter thuisblijven, zegt het instituut. Afgelopen mei zorgde een uitbarsting van de Turrialba ervoor dat vijfhonderd mensen in het ziekenhuis terechtkwamen met ademhalingsproblemen.
Turrialba vulkaan  Foto AFP
Boeren die hun gewassen kweken op de vruchtbare flanken van de vulkaanberg proberen zo goed en zo kwaad als het gaat door te gaan met hun werk.

De spuugstroom uit de enorme vulkaanmond levert spectaculaire beelden op. Dat wandelaars kort geleden nog tot in deze krater konden kruipen, is nu moeilijk voor te stellen:

Spewing Ash: Turrialba Volcano eruption forces shut down of Costa Rica main airport

Meer nieuws volgen aan de hand van foto's en video's? In onze In Beeld-rubriek vind je er nog veel meer.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren