Bas (rechts) met zijn vriend

Stageplek beboet na discrimineren Bas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Vanwege zijn 'homoseksuele gedrag' liep student Bas (25, rechts op de foto) afgelopen najaar een stageplek mis. Oneerlijk, vond hij, dus hij stapte naar het College voor de Rechten van de Mens en naar de rechter. Beide gaven hem gelijk. De eigenaar van het bedrijf moet een boete en een schadevergoeding betalen.

In november 2015 schreef Bas op Facebook dat hij afgewezen was voor een stage bij een christelijk tuin- en dierenbedrijf. In een e-mail, die onder meer het AD en de rechter hebben ingezien, wees de bedrijfsleider hem af toen op Facebook bleek dat hij een vriend heeft.

bas facebook homo stage

Het bedrijf vond het niet zozeer problematisch dat Bas homo is, maar wel dat hij dat openlijk ‘uitleeft’ met zijn vriend. Het was dus niet erg dat hij homo ís, maar wel dat je dat kunt zíen. De eigenaar wilde er tegen het AD niet veel meer over kwijt dan dat hij het ´triest’ en ‘laag’ vond dat de situatie in de media kwam. Hij wilde de kwestie indien nodig één-op-één bespreken met Bas.

Mensenrechten
Bas had daar geen zin in en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Die organisatie is zelf geen rechtbank, maar kan wel bepalen of iets of iemand discrimineert of niet. En jawel hoor: Bas kreeg gelijk.

bas facebook homo stage

'Ik weet dat ik discrimineer'
Gelijk krijgen van het College was stap één: nu moest Bas nog naar de 'echte' rechter. De strenggelovige eigenaar van het bedrijf, Hendrik de B., heeft zijn daad inmiddels bekend. 'Ik weet dat ik discrimineer, maar dit is voor mij een gewetenskwestie', zei hij tegen agenten. Openlijk homo zijn 'hoort' volgens zijn religie niet.

En hoewel je wettelijk gezien mag geloven wat je wilt, zijn er volgens de rechter wel grenzen aan die vrijheid. 'Je hebt de vrijheid in dit land om je geloof te praktiseren, maar dit betekent niet dat je anderen mag achterstellen in het sociaaleconomisch verkeer', zei de rechter. Andere mensen mogen er geen last van hebben, bedoelt hij daarmee.

Boete en schadevergoeding
Hendrik de B. moet Bas een schadevergoeding van 1500 euro betalen, plus een boete van 800 euro. En als hij nóg eens de fout ingaat, moet hij nog eens 800 euro betalen. Bas reageerde dolgelukkig op het nieuws. 'Dat de Nederlandse wet nog altijd boven het geloof staat is voor mij erg belangrijk', schreef hij op Facebook. 'Ik hoop dat deze uitspraak ook andere mensen kan helpen die worden gediscrimineerd. Het maakt niet uit wat je geaardheid is, of waar je in gelooft, zolang je de ander maar kunt respecteren en beoordelen op zijn of haar kwaliteiten.' Alleen: nu nog een nieuwe stageplek... 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren relevant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuwsapp of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren