Vaccinatie

Steeds meer mensen krijgen mazelen: hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Wereldgezondheidsorganisatie sloeg vandaag alarm: het mazelenvirus rukt op in Europa. Dat komt omdat steeds minder mensen zich laten inenten. 5 vragen (en antwoorden) over deze ziekte.

1. Wat is mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door druppeltjes vocht die vrijkomen bij het ademen, niezen of hoesten. Mazelen is veel besmettelijker dan bof, de rode hond of griep, en duurt meestal zeven tot tien dagen. De meeste patiënten worden helemaal beter, maar in een enkel geval kun je ook longontsteking, hersenvliesontsteking of een leverinfectie krijgen.

2. Is het mazelenvirus gevaarlijk?

Een woordvoerder van het RIVM vertelt de NOS: 'Het misverstand bij mazelen is, is dat het een relatief ongevaarlijke ziekte is. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. 1 op de 1000 gevallen verloopt ernstig of is zelfs dodelijk, een deel komt ook in het ziekenhuis terecht.' Volgens het RIVM sterven per dag 330 kinderen in ontwikkelingslanden aan mazelen.

3. Hoe voorkom je dat je het krijgt?

Met een vaccinatie. In sommige landen vertrouwen mensen het vaccin niet. Ze denken bijvoorbeeld dat een inenting bij jonge kinderen autisme veroorzaakt. Uit onderzoek blijkt dat dat niet klopt.

4. Hoe zit het in Nederland?

Dit jaar kregen 22 mensen mazelen. Vorig jaar waren dat er 17. Niemand van de geïnfecteerden overleed aan de ziekte. In Nederland zijn de meeste mensen ingeënt tegen mazelen. Volgens het RIVM is er één uitzondering: de bible belt, dat is een deel van Nederland waar mensen zich minder laten vaccineren vanuit hun geloofsovertuiging.

5. Waarom slaat de WHO nu alarm?

Volgens de WHO zijn in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 41.000 mensen in Europa besmet geraakt met het virus, tegen nog geen 24.000 gevallen in heel vorig jaar. Dit jaar overleden minstens 37 mensen door mazelen. In Oekraïne raakten in 2018 tot nu toe de meeste mensen geïnfecteerd: 23.000. De WHO roept Europese landen daarom op om ervoor te zorgen dat mensen zich laten vaccineren.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 7 fabels over de prik tegen baarmoederhalskanker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren