Manifest Rookvrije Generatie (2015)

Steeds meer rokers willen van hun verslaving af

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Steeds meer mensen willen stoppen met roken en daar schakelen hulp voor in. Het aantal rokers dat wil stoppen is het afgelopen zes jaar zelfs vertwaalfvoudigd. 

Vorig jaar hebben zo’n 40.000 rokers hulp gevraagd om te stoppen. Die hulp is vaak in de vorm van een cursus of zelfs medicatie om van de verslaving af te komen. Vijf procent lukt het om op eigen houtje te stoppen met roken, maar twintig tot dertig procent lukt het om te stoppen na het volgen van een cursus.

Imago van de roker

Vroeger werd deze gewoonte als iets stoers en zelfs gezonds gezien, maar tegenwoordig is dat helemaal niet meer het geval. Daarnaast regent het anti-rook campagnes, zijn er meer en meer plekken waar niet gerookt mag worden en komen er steeds strengere regels. Al deze dingen zorgen ervoor dat er steeds minder gerookt wordt. En dat is mooi, want er sterven nog jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen ervan.

Heel veel rokers

In Nederland zijn er 3,1 miljoen rokers, waarvan 465.000 mensen zwaar roken. Die mensen roken vaak meer dan twintig sigaretten per dag. Zware rokers leven gemiddeld dertien jaar korter dan niet-rokers, andere rokers leven gemiddeld negen jaar korter. Ook scholieren tussen de twaalf en zestien wagen zich soms aan deze verslaving: 3,1 procent hiervan rookt zelfs dagelijks! Dit is een groot probleem, want roken onder de achttien is verboden.

Anderen lazen ook: Roken en snacken moet minder of Dit terrein is rookvrij!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren