Unsplash

Steeds meer scholen hangen camera's op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In de aula, bij de kluisjes of op het schoolplein. Dikke kans dat er op jouw school bewakingscamera’s hangen. Steeds meer scholen hangen deze op voor veiligheid.

Dat blijkt uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal. Sommige scholen hebben zelfs meer dan veertig camera’s hangen. Dat is veel, maar geheel volgens de regels. De camera’s zijn handig voor het opsporen van bewijs. Als iemand bijvoorbeeld iets steelt of kapot maakt, dan is op de opnames te zien wie de dader is. Wel zijn er duidelijke regels over de opnames die gemaakt worden:

1. De opnames worden alleen bekeken als er een reden voor is, bijvoorbeeld omdat er een onveilige situatie is.
2. Alleen mensen die bevoegd zijn mogen de beelden bekijken, bijvoorbeeld de directeur.
3. De opnames mogen niet langer dan vier weken worden bewaard.
4. Er moet duidelijk zijn aangegeven dat er camera’s ophangen, bijvoorbeeld met bordjes aan de muur.

Privacy

Ondanks de strenge regels is niet iedereen blij met de camera’s. Privacy-experts maken zich zorgen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de privacy van leerlingen verdwijnt door de vele camera’s op scholen. Ze vinden daarom dat er beter gecontroleerd moet worden of scholen zich aan de regels houden. Wat vind jij eigenlijk: horen bewakingscamera's thuis op middelbare scholen, of niet? Stem hier mee op de stelling van deze week.

Anderen lazen ook: 'Gun scholieren meer privacy'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren