Foto: Pixabay

'Stop kwetsende reacties op social media'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Nabestaanden en slachtoffers van rampen, ongelukken en misdrijven hebben al genoeg te verduren en dus kunnen ze er geen kwetsende reacties op social media bijhebben. Dat vindt Slachtofferhulp en daarom beginnen zij vandaag de campagne #socialslachtoffer.

Medewerkers van Slachtofferhulp zien het steeds vaker: nabestaanden en slachtoffers met vervelende ervaringen op social media. Het gaat om opmerkingen onder berichten over rampen, ongelukken of misdrijven, zoals bijvoorbeeld: 'Eigen schuld', 'had je maar beter op moeten letten', of 'Hij zal het er wel naar hebben gemaakt'. Door de snelheid van Twitter, Facebook of Instagram kunnen zulke hatelijke opmerkingen een groot bereik hebben, terwijl de verspreiders anoniem blijven. Volgens voorzitter Rosa Jansen is dat erg pijnlijk en kan het de verwerking moeilijker maken.

'Wie stoer wil zijn...'

Slachtofferhulp organiseert donderdag meerdere sessies waar nabestaanden hun verhaal vertellen. Eén van hen is Jacob Sesselaar. Hij verloor in november zijn jongere broer Jan-Willem bij een ongeluk. Onder een nieuwsbericht op Facebook las hij opmerkingen als: 'Wie stoer wil zijn moet het met de dood bekopen', en dat hij 'vast 160 kilometer per uur had gereden'. In werkelijkheid was zijn broer in slaap gevallen achter het stuur. Hij had niet gedronken en reed niet te hard. Zijn verhaal zie je in de video hieronder:

Slachtofferhulp NL 1550738830

Anderen lazen ook: Social media ook echt sociaal, blijkt uit onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren