online controle alcohol

Strengere controle online alcoholverkoop onder 18

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het wordt straks moeilijker om als minderjarige alcohol via internet te bestellen. Uit onderzoek blijkt dat tieners onder de achttien jaar vrij makkelijk alcohol thuis kunnen laten bezorgen. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) wil de regels daarom strenger maken. 

Volgens staatssecretaris Blokhuis wordt in 90% van de gevallen niet gecontroleerd of klanten die alcohol op internet kopen wel boven de achttien jaar zijn. Voor het strenger maken van deze controle gaat hij daarom een wetsvoorstel indienen.

Controle

Winkels en bezorgdiensten moeten er in het nieuwe plan samen voor gaan zorgen dat de leeftijdsgrens van 18 jaar beter in de gaten wordt gehouden. Als dat ergens in het proces  - van bestelling tot bezorging - niet gebeurt, is dat de verantwoordelijkheid van de verkoper.

Een 'leeftijdsverificatiesysteem' wordt op dit moment uitgewerkt. Een bezorger mag in ieder geval straks geen alcohol meer bezorgen bij meerderjarige buren. Want die kan dan nog steeds besteld zijn door een minderjarige, en dat mag dus niet.

Toezicht

Het voorstel is ook om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht te laten houden. Inspecteurs van de NVWA mogen zich daarbij voordoen als een minderjarige die drank wil bestellen via internet. Zo kunnen ze checken of winkels zich aan de regels houden. 

Bewust

Blokhuis wil ook een einde maken aan stuntaanbiedingen voor alcohol als 'twee halen, één betalen'. Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25 procent korting. De staatssecretaris wil dat mensen bewuster omgaan met het kopen van drank en niet veel meer in huis halen dan ze van plan waren.

Anderen lazen ook: Minderjarigen kunnen alcohol laten thuisbezorgen en Wel of geen alcohol als je jonger bent dan 18?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren