De eignaar van een winkel in Surfside Beach (South Carolina) spuit een boodschap op de dichtgetimmerde etalageruiten  Foto Reuters

Superorkaan komt eraan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Amerikanen aan de oostkust van de VS zetten zich schrap. Florence komt eraan. En volgens de voorspellingen wordt dat een orkaan van het formaat ‘monster’.

Florence zal zo'n beetje donderdagnacht of vrijdagochtend aan land komen. Weerkundigen zeggen dat de orkaan er eentje uit de op een na zwaarste of misschien wel de allerzwaarste categorie gaat worden. Dat betekent dat-ie snelheden kan gaan halen van 250 kilometer per uur. En dat betekent weer dat de kans groot is dat Florence flinke vernielingen aan zal richten.

Extra inslaan
De inwoners van de kustgebieden in het oosten van de VS zijn zich als een razende aan het voorbereiden. Sommigen slaan extra voorraden in, anderen vertrekken. Meer dan een miljoen mensen hebben het advies gekregen om er vandoor te gaan naar veiliger gebied. Universiteiten, scholen en fabrieken zijn vast dichtgegaan. In de staten North en South Carolina, Virginia en Washington DC is de noodtoestand van kracht.

Satellietbeeld van Florence Foto AFP

Gevangenen verhuisd
In North Carolina zijn honderden gevangenen uit cellen met een licht regime voor de zekerheid verplaatst naar gevangenissen met een streng regime. Die zijn beter bestand tegen zware stormen en ook beter beveiligd. ‘Dit wordt een monster’, zegt de gouverneur van North Caroline over Florence. Het Rode Kruis heeft vast 700 extra mensen ingezet voor noodsituaties.

Plensbuien
Als de orkaan is gaan liggen zullen er dagen van plensbuien volgen, blijkt uit de voorspellingen. En die kunnen weer tot overstromingen leiden. Dus zelfs als Florence er vandoor is, zijn de problemen waarschijnlijk nog niet voorbij.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dit is hoe een orkaan aan zijn naam komt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden