puppy

Taakstraf voor Friezen die honden in de vriezer stopten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Twee mannen uit Friesland hoeven niet de gevangenis in, maar krijgen wel een taakstraf omdat ze op een illegale manier puppy's hebben verkocht. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

Bij een inval in een loods in het Friese Holwerd (december 2016) werden 23 honden en vier konijnen - dood - in een vriezer gevonden. De politie en de dierenbescherming troffen ook zestien volwassen honden en negen puppy's aan. Zij waren er allemaal slecht aan toe en zaten onder hun eigen poep en plas. Drie vragen over deze bizarre zaak.

Hoe gingen de daders te werk?

De Friezen haalden een groot deel van de puppy's uit Hongarije. Ze werden daar onder vaak slechte omstandigheden gefokt. De handelaren boden de dieren in Nederland aan via Marktplaats onder een schuilnaam. Illegaal, de mannen hadden daar geen vergunning voor en hadden papieren vervalst. De honden werden slecht behandeld en niet ingeënt.

Hoe zijn de handelaren ontdekt?

De politie kwam de daders (21 en 26 jaar) op het spoor na meldingen van mensen die een hond bij de de handelaren hadden gekocht. De arme dieren stierven kort na aankoop aan de hondenziekte Parvo, een besmettelijk virus. De politie kocht zelf een hond bij de puppy-handelaren om daarna een inval te doen in de loods.

Wat voor straf krijgen ze precies?

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden gevangenisstraffen van tien en vijf maanden. De rechter vindt dat een te strenge straf en oordeelde anders. De 21-jarige man uit Drachten is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur (doet-ie dat niet moet hij wél een halfjaar de gevangenis in) en de 26-jarige man uit Leeuwarden moet 80 uur gaan werken. Hij was minder lang betrokken bij de handel.

Anderen lazen ook: 3 vragen over oorlog in de onderwereld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren