Tadaa: het nieuwe briefje van 50

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Plasschaert

Jij hebt 'm misschien niet héél vaak in je portemonnee: een briefje van 50 euro. Toch is het het meest gebruikte biljet in Europa. Er zijn er zo'n 8 miljard van in omloop. Dat is meer dan alle vijfjes, tientjes én twintigjes samen. Het populaire briefje is nu vernieuwd. Dinsdag werd-ie officieel onthuld door de Europese Centrale Bank (ECB). Wat is er anders?

Als je het briefje draait, veranderen de kleuren van het getal 50. Ook nieuw: het hologram van Europa - geen landkaart, maar een prinses uit de Griekse mythologie - aan de rechterkant van het biljet. Houd je 'm tegen het licht, dan verschijnt de waarde van het geld in het portretraampje.

Deze en meer veranderingen zie je in dit filmpje op een rij:

Ontdek het nieuwe bankbiljet van 50 euro

Vervalsen
De biljetten van vijf, tien en twintig euro hebben al eerder een opfrisbeurt gekregen. De veranderingen moeten ervoor zorgen dat het geld moeilijker te vervalsen is en makkelijker te controleren is op echtheid. 

Komend voorjaar moeten de nieuwe vijftigjes in heel de eurozone in omloop zijn. Mocht je onverhoopt tóch een oudje in je portemonnee hebben (hoera, geld!) dan is-ie nog gewoon geldig. 

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren