Foto Flos

Taghi: topcrimineel die over lijken gaat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Na de moord op advocaat Derk Wiersum duikt één man overal op - en toch is hij onvindbaar. Nederlands meest gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi is sinds vorige week staatsvijand nummer één. Wie is deze voortvluchtige vlegel?

‘Ha ha ha ben al dronken broertje. Heb bloed, bloed nodig. Niks anders.’ Begin dit jaar gaf het OM oude, gekraakte telefoonberichten van Taghi prijs, die hij via een speciale pgp-telefoon verstuurde. Pgp staat voor pretty good privacy, maar dus nét nit goed genoeg. Nog zo één: ‘Die waterhoofd leeft niet meer, die hond heeft vijf of zes kogels door zijn kop gekregen.’ De toon is tekenend voor de meedogenloze drugscrimineel, die zijn tegenstanders om het minste of geringste ‘laat slapen’ - om in Taghi’s taal te spreken.

Wie praat, gaat

Taghi wordt geboren in het noorden van Marokko. Als kind nemen zijn ouders hem mee naar het Nederlandse Vianen. Als iel tienertje verkoopt hij hasj op het schoolplein. Die haalt zijn familie, die al jarenlang een smokkelroute runt, uit Marokko. Als Taghi ouder is, neemt hij de leiding over. Het hasjgeld stroomt binnen zonder veel gedoe. Maar een beetje drugsbaron wil altijd meer, en dus waagt hij zich aan de lucratievere cocaïne. Meedoen met de grote jongens en het échte goud verdienen, brengt gevaar met zich mee. Eén zoekgeraakt pakketje en je kunt omgelegd worden. En wie praat, die gaat. Taghi, ook wel Kleine genoemd, lijkt zich daarbij als een vis in het water te voelen. In Nederland wordt hij, samen met kompaan Said Razzouki, gezien als een nieuw soort meedogenloze crimineel. Altijd is hij gewapend en als iemand in het koffiehuis te bijdehand wordt, is hij niet te beroerd om zijn wapen tevoorschijn te halen, schijft NRC. De eerste dode waarvoor Taghi, volgens kroongetuige Nabil B. (die werd bijgestaan door de vermoorde Wiersum) verantwoordelijk is, is de ‘vergismoord’ in 2014 waarbij niet crimineel Samir Jabli, maar een scholier wordt doodgeschoten. Jabli is later alsnog koud gemaakt.

Dubai

Taghi vergelijken met een drugsbaas als Escobar zou niet op zijn plaats zijn. Hij wil geen invloed in de politiek of arme mensen helpen, maar gewoon zijn coke verkopen. Dat is hem meer waard dan welk mensenleven dan ook. Of het nou een vermoorde misdaadblogger is, de onschuldige broer van de kroongetuige in het monsterproces tegen Taghi en zijn bende, of sinds vorige week diens advocaat: allemaal worden ze aan hem gelinkt. Samen met Razzouki wordt Taghi officieel verdacht van vijf moorden, drie mislukte moordpogingen en het voorbereiden van drie moordpogingen. Waar hij zich nu verschanst? Dat is de grote vraag. Misschien wel in (of op het strand van) Dubai, zoals vaak wordt gezegd. Voor de gouden tip naar zijn vindplaats heeft de politie een ton beloofd. Ongekend veel, maar als je leven op het spel staat, is het een schijntje.

Wist je dat…

- het gerucht gaat dat Taghi een winkelcentrum in Dubai heeft gekocht?

- hij ooit in beschonken toestand in een Utrechts koffiehuis briefjes van 500 euro zou hebben uitgedeeld?

- de politie er rekening mee houdt dat Taghi zijn uiterlijk heeft veranderd met plastische chirurgie?

Anderen lazen ook: Advocaat doodgeschoten op straat in Amsterdam

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren