Stelling

Te dik voor een uitkering?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Wie door ernstige obesitas niet kan werken, krijgt in Groot-Brittannië straks misschien geen uitkering meer. De Britse premier David Cameron wil dat werklozen met zwaar overgewicht hun leven beteren. Doen ze dat niet? Dan kunnen ze het geld op hun dikke buik schrijven. Ben je het ermee eens? We zetten de voor- en tegenargumenten voor zo'n wetswijziging op een rijtje.

Verplicht afvallen: goed idee! 

1. Het is niet eerlijk dat hardwerkende gezinnen voor de kosten opdraaien
Als je vanwege je overgewicht zulke gezondheidsproblemen krijgt dat je niet meer kunt werken, krijg je een uitkering. Die wordt betaald van het belastinggeld: als het ware een grote pot geld waaraan alle bewoners van een land meebetalen. Uit die pot krijgen zieke mensen maandelijks een toelage, zodat ze niet in de armoede belanden. Ze kunnen immers niet werken, ook al zouden ze het willen: ze kunnen zichzelf niet beter maken. Maar als je te dik bent, kun je daar wél wat aan doen. Het is veel te makkelijk om op de bank te blijven zitten terwijl anderen werken voor jouw 'salaris'. 

2. Het is voor hun eigen bestwil
David Cameron wil dat obesitaspatiënten alle hulp aangereikt krijgen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Dat is in hun eigen belang. Overgewicht is niet alleen een last voor de maatschappij, maar ook een groot gevaar voor de patiënten zelf. Als ze geen hulp krijgen, kunnen de problemen levensbedreigend worden. Een stok achter de deur is dus een goed idee. 


3. Als je niet werkt, raak je snel in een sociaal isolement. 
Extreem dikke mensen lopen het risico in zichzelf gekeerd te raken. Ze zitten niet lekker in hun vel en sluiten zich op in huis, waar de verleiding om nog meer te gaan eten groot is. Door hen te stimuleren naar buiten te gaan, zich te abonneren op een sportclub en misschien zelfs weer een baan te zoeken, betrek je ze bij de maatschappij. 

Verplicht afvallen: nee! 

1. Uiteindelijk kosten zwaargewichten de samenleving juist mínder geld
We doen net alsof dikke mensen al ons belastinggeld opslurpen. Maar omdat deze groep gemiddeld vier jaar korter leeft, kost ze de samenleving minder geld dan gezonde, slanke mensen. Scheelt zelfs zo'n 90.000 euro, bleek uit Nederland onderzoek. Als we ons dus al druk maken om obesitaspatiënten, dan moeten we dat zeker niet vanuit financiële overwegingen doen. 

2. En wat doen we met rokers en drinkers?
Obesitaspatiënten zijn geen zwaardere last voor de samenleving dan extreme rokers of drinkers. Die zijn net zo goed vatbaar voor hartproblemen. Het is niet eerlijk om de ene groep 'straf' te geven, terwijl de andere groep gewoon mag doen wat-ie wil. 

3. Meer bewegen en minder eten heeft geen nut
Uit onderzoek blijkt dat obesitaspatiënten soms wat gewicht verliezen door minder te eten en meer te bewegen, maar dat 80% tot 95% na een paar maanden weer terugvalt op het oude gewicht. Dat komt niet door onwil, maar doordat bepaalde biologische mechanismes het extreem moeilijk maken voor dikke mensen om op een gezond gewicht te blijven. Zo gauw ze gaan diëten, begint het lichaam namelijk juist extra reserves op te slaan. 

4. Je drijft obesitaspatiënten op deze manier alleen maar verder in hun isolement
De groep mensen die Cameron in een hoekje drijft, heeft het sowieso al moeilijk. Tegenwoordig word je, hoe slank je ook bent, op iedere boterham die je in je mond stopt aangekeken. Voor dikke mensen is dat nog veel erger. Zeker als ook de overheid hen nu openlijk op die manier gaat behandelen. Dikke mensen zijn waardeloos voor de maatschappij. Dat is eigenlijk wat Cameron zegt. Daarmee zorg je er alleen maar voor dat ze verder in hun sociaal isolement komen. 

En, ben je voor of tegen Camerons wetsvoorstel? Stem op de poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten