Terreurdreiging Rotterdam

Terreurdreiging in Rotterdam: wat weten we?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Wat voor veel mensen een leuke avond had moeten worden, liep op niets uit. Een concert van de Amerikaanse band Allah-Las in Rotterdam werd afgelast vanwege terreurdreiging.

Update 25 augustus, 12:30: Het Openbaar ministerie wil de 22-jarige verdachte, die deze week werd aangehouden in verband met de terreurdreiging in Rotterdam, langer vasthouden.

De rechter moet vrijdag toetsen of de aanhouding van de man, die waarschijnlijk uit Zevenbergen komt, terecht was. Woensdag werd een concert van de band Allah-las in Rotterdam afgelast, omdat er sprake zou zijn van terreurdreiging. Burgemeester Aboutaleb heeft laten weten dat de terreurdreiging voorbij is en wil het concert van Allah-las in laten halen.

24 augustus, 09:55: Het nieuws over de terreurdreiging komt woensdagavond naar buiten, als er bij concertzaal Maassilo veel politie verschijnt. Maar 's middags al krijgt de politie in Rotterdam een tip van de politie uit Spanje over een mogelijke aanslag bij het concert.

Concert gaat niet door

Er komt een spoedvergadering. De politie overlegt samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb en de organisator van het concert. Gaat het optreden door? Even lijkt het daar wel op, al zal er wel extra beveiliging zijn. Toch wordt uiteindelijk besloten om het concert af te gelasten, de dreiging is te serieus. 

Maassilo 1503560305

Daarna zetten agenten, rond 19:30 uur, de omgeving af en alle bezoekers worden naar huis gestuurd. De bandleden van Allah-Las verlaten de concertzaal, om 20:40 uur, onder politiebegeleiding.

Verdacht busje ontdekt

Een uur later ontdekt de politie een verdacht busje in de buurt van de concertzaal. De wagen heeft een Spaans kenteken en valt volgens Aboutaleb op omdat die een paar keer heen en weer rijdt. De auto wordt gestopt en er worden een paar gasflessen gevonden.

De bestuurder, een man uit Spanje, wordt aangehouden en verhoord. Aboutaleb waarschuwt dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken, de wagen zou volgens hem ook bijvoorbeeld van een loodgieter of lasser kunnen zijn. Dat blijkt later ook het geval. De Spanjaard is een monteur en heeft niets met de dreiging te maken. Bij doorzoekingen in zijn woning wordt niets gevonden.

Terreurdreiging Rotterdam

Vlakbij Maassilo, zo'n 600 meter verderop, wordt een verdacht busje gevonden.

Terreurdreiging Rotterdam

Burgemeester Achmed Aboutaleb vertelt de pers over de terreurdreiging in Rotterdam.

Aanhouding in Brabant

's Nachts wordt er nog een man aangehouden. De politie valt rond 2:00 uur de woning van een 22-jarige man uit Brabant binnen. Zijn precieze woonplaats is niet officieel bekendgemaakt, volgens buurtbewoners woont-ie in Zevenbergen. De man wordt verhoord over de terreurdreiging én zijn huis wordt doorzocht.

Donderdag blijkt dat deze verdachte zelf een bericht verspreidde over een dreiging bij het optreden in Rotterdam. 'We zijn uiteraard heel benieuwd van hem te horen waarom hij deze idiote actie heeft gepleegd', zegt minister Stef Blok tegen BNR Nieuwsradio. 'We willen van deze meneer weten waarom hij het bericht naar buiten heeft gebracht waarop wij het concert in de Maassilo moesten afgelasten.'

Hoewel de man uit Brabant nog vastzit, is de bestuurder van het bestelbusje donderdag weer vrijgelaten.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Aanslagen in Spanje: wat is er gebeurd? of Waarom radicaliseren jongeren?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden