ANP

Terreurverdachten aangehouden in Frankrijk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Een vrouw (19) en een man (21) uit Frankrijk zijn vorige week opgepakt. Zij zouden bezig zijn met het voorbereiden van een terroristische aanslag. Het lijkt erop dat de twee niet samenwerkten, maar los van elkaar een aanslag wilde plegen.

Volgens de Franse krant Le Figaro hadden de verdachten via social media contact met leden van terreurgroep IS in Irak en Syrië. Die terreurgroep strijdt met veel geweld voor een kalifaat, een eigen gebied in het Midden-Oosten waar iedereen volgens superstrenge Islamitsiche regels en wetten moet leven. 

Geen wapens

Het lijkt erop dat de twee niet samenwerkten, maar los van elkaar een aanslag wilde plegen. Wat zij precies van plan waren is niet bekend. De woningen van de twee werden doorzocht, maar daar werden geen wapens gevonden. De man werd in de buurt van de stad Lyon, in het Oosten van Frankrijk, aangehouden en de vrouw in de buurt van Parijs. 

Aanslagen in Frankrijk

De afgelopen jaren zijn er vaker aanslagen gepleegd in Frankrijk. In november 2015 kwamen meer dan honderd mensen om tijdens meerdere aanslagen in Parijs. De aanslagen vonden plaats op plekken waar Parijzenaren het begin van hun weekend vierden. In een voetbalstadion, een restaurant, een café, een concertzaal. In juli 2016 reed een vrachtwagen op een grote menigte in. Daarbij kwamen veel mensen om. Begin dit jaar zijn bij een schietpartij op de Avenue des Champs Élysées in Parijs twee personen om het leven gekomen. Een van hen was een politieagent.

Dreiging

Waarom gebeurt er in Frankrijk zoveel? Een reden is dat er in Frankrijk relatief veel mensen wonen die sympathie hebben voor de ideeën van IS. Vooral in de voorsteden van Parijs waar het leven zwaar is en de werkloosheid hoog. Daar wonen veel Islamitische jongeren die zich afgewezen voelen door de maatschappij. Zij zoeken een alternatief voor het leven dat ze nu leiden. Hoe dat in Nederland is? Daarover lees je hier meer.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Gaat IS ook aanslagen plegen in Nederland? of Terreurgroep IS voor beginners.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme