Boko Haram school aanvallen
Dossier Boko Haram

Terroristen slopen scholen in Nigeria

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Boko Haram, zo heet de terreurgroep die Nigeria al jaren teistert. Vrij vertaald: 'Westers onderwijs is verboden'. Deze moslimextremisten deinzen niet terug voor geweld en hebben het vaak op scholen gemunt. Waarom en hoe? We leggen de zaak uit in 7 cijfers.

- 6644 mensen gedood
Volgens de internationale terrorisme-index doodde Boko Haram in 2014 bijna 6700 mensen, vooral in het noorden van Nigeria en buurland Kameroen. Het is de dodelijkste terreurorganisatie ter wereld en doet een beetje denken aan IS. Beide willen een eigen staat oprichten waarin alleen hun superstrenge moslimregels gelden (de sharia). Iedereen die daar anders over denkt, is het haasje.

Boko Haram school aanvallen

611 leraren vermoord
Een deel van de slachtoffers bestaat uit leraren. Hoewel Boko Haram niet alleen tegen onderwijs is, is dat wel een belangrijk doelwit. Op school leer je immers genuanceerd denken en hoe de wereld in elkaar steekt. En met een brein vol kennis zal je het niet gauw met Boko Haram eens zijn. 

30% maakt basisschool niet af
Maar ook zónder terroristische dreiging gaat lang niet elk kind in het arme Nigeria naar school. Volgens UNICEF maakt ongeveer 30% van de kinderen de basisschool niet af. Bijvoorbeeld omdat ouders geen geld hebben voor lessen en schoolspullen. Slechts de helft van de kinderen gaat naar de middelbare school.

Boko Haram school aanvallen

910 scholen aangevallen
Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zes jaar tijd heeft Boko Haram bijna duizend scholen aangevallen. Terroristen staken ze in brand, plunderden ze of pleegden er zelfs zelfmoordaanslagen. Zo'n 1500 scholen moesten gedwongen hun deuren sluiten.

275 schoolmeisjes ontvoerd
In april 2014 zijn dik tweehonderd (vaak christelijke) meisjes gekidnapt door Boko Haram. Enkele tientallen wisten te ontsnappen, maar 219 zijn nu, twee jaar later, nog steeds vermist. Deze week dook wel een video van hen op. En dit is niet de enige scholierenontvoering van Boko Haram.

Boko Haram school aanvallen

270 miljard euro
President Buhari heeft, ondanks alles, plannen voor beter onderwijs in Nigeria. Met omgerekend 270 miljard euro wil hij bijvoorbeeld betere leraren aannemen en zorgen dat ook de allerarmsten naar school kunnen.

Human Rights Watch is kritisch over het plan. 'Om dat plan te laten slagen, moet de overheid zorgen dat soldaten de scholen niet meer als militaire bases gebruiken', schrijft ze in een rapport. Nu liggen er vaak wapens opgeslagen of wonen er soldaten, bijvoorbeeld. Dat maakt een school een interessant doelwit voor Boko Haram: ze kunnen er met één aanslag zowel scholieren als militairen iets aandoen. 

Boko Haram Conflict Houdt Kinderen van School

Bijna 1 miljoen scholieren op de vlucht
Volgens UNICEF zijn inmiddels ruim 950.000 kinderen en jongeren op de vlucht voor het geweld. Hun opvangplek heeft een groot nadeel: je kunt er meestal niet goed naar school. 'In zulke kampen krijgen kinderen les in een grote ruimte of onder een boom. Drie of vier uur per dag, meestal drie keer per week', staat in een nieuw rapport van Human Rights Watch.

'Ze hebben schoolspullen zoals schoolspullen en pennen, maar er zijn geen lesboeken of lesmaterialen voor de leraren.' En met zulk gebrekkig onderwijs krijgt Boko Haram alsnog een beetje z'n zin.  

Meer over het terrorisme in Nigeria lees je in ons dossier Boko Haram. Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten