aanslag Istanbul luchthaven Ataturk
Dossier terrorisme

Tientallen doden door aanslag vliegveld Istanbul

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

En wéér is het mis in Turkije. Bij een aanslag op het vliegveld van Istanbul zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Zit terreurgroep IS achter deze aanslag? Dat zou best kunnen. Dit is wat je moet weten over dit bloedblad. 

Het geweld
Voor zover bekend reden drie zelfmoordterroristen dinsdagavond laat met de taxi naar vliegveld Atatürk. Ze schoten er eerst met kalasjnikovs in het rond voordat ze zichzelf opbliezen met hun bomgordels.

De slachtoffers
Woensdagmiddag stond het dodental op 41, maakte de Turkse gouverneur van Istanbul bekend. Ook sprak hij van 236 gewonden. Maar dat aantal kan nog veranderen. Zwaargewonden kunnen nog overlijden in het ziekenhuis. En in alle chaos na een ramp worden slachtoffers soms per ongeluk dubbel geteld. Het aantal zou dus ook nog ietsje omlaag kunnen gaan, al is dat natuurlijk een schrale troost.

aanslag Istanbul luchthaven Ataturk

De daders
Volgens de Turkse premier Yildrim wijzen 'de eerste bevindingen' erop dat terreurgroep IS achter de aanslag zit. Maar dat is dus nog lang niet zeker. Het geweld lijkt wel behoorlijk op de aanslag in Brussel afgelopen maart. Toen daar bommen ontploften op het vliegveld en bij een metrostation, vielen er meer dan dertig doden. 

Terreurgroep IS
Even terugspoelen: wat wil IS ook alweer? Het is een groep moslimextremisten die met veel geweld hun eigen kalifaat (land) probeert te stichten in het Midden-Oosten, op de plek van Syrië en Irak. Een land waarin iedereen zich aan hun superstrenge moslimregels houdt. De terroristen zien Westerse landen die bommen gooien op IS-gebied als hun vijand: Frankrijk, België, Nederland en de VS bijvoorbeeld. Ook Turkije helpt mee in de internationale strijd tegen IS. Maar nogmaals: dat IS achter deze aanslag zit, is nog lang niet zeker.

aanslag Istanbul luchthaven Ataturk

Nederland
Of er bij de aanslag ook Nederlandse doden zijn gevallen, is niet bekend. Dat wordt nog uitgezocht. Het overgrote deel van de slachtoffers is waarschijnlijk Turks, maar op een luchthaven lopen natuurlijk mensen van alle nationaliteiten rond.

Ben je bang dat IS nu ook een aanslag gaat plegen in Nederland? Die kans is gelukkig nog steeds heel klein. In Nederland is de situatie iets anders dan in Frankrijk, België en Turkije. Meer daarover lees je hier

Word je ongerust of verdrietig van al het nare nieuws dat je over je uitgestort krijgt? Niet zo gek natuurlijk. Maar het moet niet door je hoofd blijven spoken. Lees daarom deze 7 tips om heftig nieuws beter te verteren.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme