Toch geen doodstraf voor homo's in Brunei.

Toch geen doodstraf in Brunei

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, heeft gezegd dat er toch geen doodstraf komt voor homoseksuelen. Nadat hij deze wet had ingevoerd, ontstonden er wereldwijd protesten. Het zou allemaal een misverstand zijn.

Begin april maakte de sultan bekend dat er vanaf dat moment doodstraffen zouden staan op homoseksualiteit. Dit zou ook gelden voor overspel en verkrachting. Hij maakte deze beslissing op basis van de sharia, een strenge islamitische wetgeving.

Wereldwijd kritiek

Nadat dit bekend werd gemaakt, kwam er kritiek van landen over de hele wereld. Zo riep acteur George Clooney op dat mensen niet meer naar de luxehotels moesten gaan die van de sultan zijn. Hij heeft hotels in onder andere Londen en Beverly Hills. Ook Nederlandse politici hadden kritiek. Zo vroeg D66 kamerlid Sjoerd Sjoerdsma aan het kabinet of de hoge koninklijke onderscheiding van de sultan ingetrokken kon worden.

Misverstand

De internationale kritiek heeft blijkbaar wel effect gehad, want de sultan is er op teruggekomen. Gister zei hij in een toespraak dat het allemaal een misverstand was. De wet is nu teruggetrokken. In zijn verklaring zei hij de doodstraf niet toe te passen bij het uitvoeren van de sharia, een strenge islamitische wetgeving.

Opmars van de sharia

Brunei is gelegen op het eiland Borneo en heeft 420.000 inwoners. Het merendeel hiervan is moslim. Al een aantal jaar wordt het land steeds conservatiever: zo werd de verkoop van alcohol plotseling verboden en werd in 2013 steniging (iemand doden door stenen te gooien) ingevoerd. In 2014 is de sharia ingevoerd in het land.

Anderen lazen ook: Homo-stewards: 'Wij willen niet naar Iran', Moet je gevluchte homo's wel of niet apart opvangen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren