In beeld

Toedeloe, Tiger Temple

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Het is over en uit voor de Tiger Temple. Dierenactivisten voerden al jaren actie tegen de beroemde maar foute Thaise toeristentrekker. Deze week greep de Thaise overheid in. Vanaf nu zal de Tiger Temple het zonder tijgers moeten doen.


De Tiger Temple in Kanchanaburi is, of beter was, een bekende en populaire toeristische attractie. Nieuwsgierige aagjes konden er niet alleen een kijkje nemen in het boeddhistische tempelcomplex, maar ook op de foto gaan met een makke tijger. Tegen betaling. Aan een tempelbezoek inclusief tijgerkiekje hing een prijskaart van zo’n 100 euro. Dankzij de tijgers harkten de monniken per jaar zo’n drie miljoen binnen, is de schatting.

Slecht behandeld
De tempel begon ooit met een handvol tijgers. Dat werden er meer en meer. De afgelopen tijd zaten er wel zo’n honderdvijftig Thaise tijgers in Kanchanaburi.

Dierenactivisten denken dat zij het resultaat zijn van eindeloos doorfokken. Daar worden de tijgers niet gezonder op. Ze kunnen er allerlei afwijkingen van krijgen zoals zwakke ruggen en heupen. Dierenbeschermers hebben jaren gestreden tegen de tijgertempel. Zij hadden aanwijzingen dat de monniken de dieren slecht behandelden. In speciale campagnes vroegen ze toeristen om toch vooral niet met de tijgers op de foto te gaan.


Deze week greep de Thaise overheid in. Met een mega-operatie. Die begon maandag:

Three tigers seized from Tiger Temple

Militairen, agenten en dierenartsen reden in colonne naar de tempel om korte metten te maken met de tijgertraditie. Ze verdoofden tijger na tijger zodat de dieren konden worden vervoerd.


Inmiddels zijn er al tientallen tijgers naar een opvangcentrum gebracht. Daar hebben ze het hopelijk een stuk beter. Maar woensdag deden ze een gruwelijke ontdekking: in een vriezer in het complex lagen veertig dode tijgerwelpjes. 

En de monniken? Of en hoe zij gestraft zullen worden is nog niet bekend. Maar zeker is dat de monniken het vanaf nu zonder tijgers zullen moeten doen daar in hun Tiger Temple. Misschien wordt ’t tijd voor een nieuwe naam? De Temple of Doom?


Meer weten over de Tiger Temple? National Geographic maakte er deze docu over:

Special Investigation: Famous Tiger Temple Accused of Supplying Black Market

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren